doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De Wereld Draait Door onder vuur vanwege nepnieuws

Veel kijkers zagen gisterenavond de bangmakerij van theatergroep De Verleiders, die een podium kreeg bij De Wereld Draait Door over privacy. Volgens kenners zijn hun beweringen onzin.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
DWDD onder vuur vanwege nepnieuws

De Wereld Draait Door

In een tijd dat Fake News een belangrijk onderwerp in de media is, lijkt De Wereld Draait door daar weinig oog voor te hebben. Aan tafel kreeg theatergroep De Verleiders een podium om hun nieuwe theatershow te promoten. Deze gaat over privacy en de wetgeving daaromheen. Hun betoog aan tafel bestond echter vooral uit bangmakerij en nepnieuws.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Onkunde

Sowieso is het bijzonder om een stel oudere mannen te hoor ageren over privacy. Het is alsof pubers vertellen over hoe je moet autorijden. Het zou natuurlijk prima kunnen als ze er wel verstand van hadden, maar volgens het internetpubliek en experts was het niet het geval.

Fake News

De groep deed veel uitspraken die niet bewezen waren. Zo zou Tikkie onveilig zijn, worden, staat er meteen een vlaggetje bij je naam wanneer je kunstmest besteld als je in een wijk vol moslims woont, delen grote internetreuzen als Google, Apple en Microsoft gebruikers data en is dit alles nu een levensgevaarlijke situatie.

Verklaring

In werkelijkheid liggen de zaken toch iets genuanceerder. Tikkie wordt misbruikt door oplichters, maar dat ligt niet aan de betaalapp zelf. Mensen kijken niet goed naar wie ze geld overmaken. Dat kun je dus niet de app kwalijk nemen. Er kan met de nieuwe privacywet niet willekeurig data worden verzameld. Dit wordt bewaakt door een toezichthouder, dus er zijn geen vlaggetjes. Grote bedrijven delen geen data met elkaar, omdat deze informatie kostbaar is en ze daarmee de concurrentie zouden versterken. Je kunt jezelf natuurlijk wel afvragen wat ze allemaal met hun eigen data doen. 

Privacy

Het is overigens zeker goed om te kijken naar je eigen privacy en wat je deelt met vrienden en bedrijven. Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je hoeft niet Whatsapp, Facebook en Google te gebruiken. Ook voor die services bestaan er alternatieven.

Kritiek

DWDD krijgt nu veel kritiek. Ze lieten de groep aan het woord zonder dat ze experts inschakelden en ook stelde Matthijs van Nieuwkerk amper kritische vragen. Hieronder is het deel te zien.

9/11

Overigens is een van de initiatiefnemers van De Verleiders een complotdenker als het gaat om de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. George van Houts maakte 2017 erover een voorstelling en wilde een internationaal burgerinitiatief starten. Ook toen kwam de theaterman met beweringen die niet bewezen konden worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws