Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kamer hekelt intimiderende filmpjes collega's

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer veroordeelt de praktijk van bijvoorbeeld DENK om collega-Kamerleden ,,via sociale media te intimideren''. Ook de naam van Kamervoorzitter Khadija Arib staat onder de ,,stellige afwijzing''. Dat doet een voorzitter vrijwel nooit.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

DENK maakt geregeld filmpjes van Kamerleden van Turkse komaf van andere partijen, waarin de partij hen bijvoorbeeld afschildert als verraders van de Turks-Nederlandse gemeenschap. Het steekt de Kamer dat zij ,,primair op basis van hun afkomst'' worden aangevallen. Dat gebeurt steeds vaker, constateren CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP.

En het lokt ,,haatmails, intimidaties en bedreigingen'' door burgers uit. Die maken slachtoffers als VVD'er Dilan Yesilgöz, GroenLinksers Zihni Özdil en Nevin Özütok en SP'ers Sadet Karabulut en Cem Laçin het leven zuur en het werken onmogelijk.

De laatste honderd jaar is het volgens de Tweede Kamer niet voorgekomen dat een Kamervoorzitter een motie ondertekende. Dat Arib dat toch doet, toont hoe hoog de zaak haar zit. Ze sprak zich zelf ook al meermaals tegen de praktijken uit.