doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Is de Egmondse seriesteker een seriemoordenaar in wording?

Vandaag is bekend geworden dat er een man is aangehouden voor het aanhouden van verschillende hardlopers. Wij schreven in maart het volgende artikel over de zaak.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
seriemoordenaar

Wat bezielt een man om vanuit zijn auto op vrouwen in te steken? Gaat het om een idioot die willekeurig om zich heen maait naar wie er op zijn weg komt, of is er meer aan de hand?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat bezielt een man om vanuit zijn auto op vrouwen in te steken? Gaat het om een idioot die willekeurig om zich heen maait naar wie er op zijn weg komt, of is er meer aan de hand? Een theorie van de auteurs van het boek Seriemoordenaars in Nederland.

Het begint allemaal op donderdag 22 november 2018 rond kwart voor zes op de Zanddijk tussen Limmen en EgmondBinnen, bij Castricum. Een hardloopster en een fietsster worden op dezelfde dag door een automobilist aangereden en neergestoken. De 52-jarige jogster uit Castricum vertelt een maand later in het programma Opsporing Verzocht dat zij de auto, die van achteren kwam, niet heeft horen aankomen. “Ik voelde plotseling een harde klap op de achterkant van mijn rechterarm. Toen ik naar de plek van de pijn greep, zat mijn hand vol bloed. Ik zag een auto wegrijden in de richting van Heiloo en ben meteen met mijn hand op mijn arm naar huis gelopen. Nadat mijn man verband om de wond had gedaan, zijn we samen naar het ziekenhuis gegaan.” Uit Castricum komt ook het volgende slachtoffer. Een 18-jarige jonge vrouw zit in paardrijkleding op haar fiets, als ze opeens wordt aangevallen. Ook zij doet haar verhaal voor de camera: “Ik herinner me een auto die me tegemoet kwam rijden.

Ik zag een zwarte arm die uit het raam aan de bestuurderskant van de auto kwam. Hij reed weg in de richting van de Westerweg. Daarna voelde ik flinke pijn in mijn arm en borst. Ik ging in de berm zitten omdat ik vreesde flauw te vallen en belde mijn vader. Daarna kwam er een mevrouw bij me. Ze bleef tot mijn vader er was. In het ziekenhuis bleek dat ik een klaplong had en een klein wondje op mijn borst.” In eerste instantie lijkt het om losstaande gebeurtenissen te gaan. Maar dat verandert als vier dagen later, op maandagavond 26 november rond 19.40 uur, een andere jogster op de Rinnegommerlaan in Egmond aan den Hoef zijdelings wordt aangereden en in haar borst wordt geraakt. Het gaat om de 18-jarige Esmee die aan de linkerkant van de geasfalteerde weg loopt en uitwijkt voor de naderende donkerkleurige auto. Als reactie hierop stuurt de automobilist haar kant op en wordt ze door de bestuurder, die zijn raampje open draait, aangevallen. Vervolgens roept hij nog ‘iets boos’ uit het raam en rijdt daarna weg. Esmee denkt nog dat ze op haar borst is geslagen en loopt verder, tot ze even later in elkaar zakt. Ze krijgt hulp van omstanders die de hulpdiensten bellen. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat ook zij gestoken is. De jonge vrouw loopt verwondingen op aan een long en een hartzakje en belandt meteen op de intensive care, waar ze nog twee dagen ligt. Kortom: alle drie de vrouwen hebben ernstige wonden opgelopen door messteken.

De SUV-steker

Op 20 december wordt in Opsporing verzocht een afbeelding getoond van de achterkant van het voertuig waarin de dader volgens de vrouwen uit Castricum gereden zou hebben. Het gaat om een hoge grote wagen zonder verlichting op de kentekenplaat en met opvallende achterlichten in de vorm van een omgekeerde L. Over de kleur van de wagen lopen de verklaringen uiteen. Volgens Esmee zou het om een donkerkleurige auto gaan, volgens één van de slachtoffers uit Castricum om een zilverkleurige. Of de verschillende tijdstippen, 17.45 en 19.40 uur, van invloed zijn op de waarneming van de vrouwen wat betreft de kleur van de auto, is onduidelijk. Zeker is dat de zon op beide dagen rond 16.40 uur onder is gegaan.

De Zanddijk, tussen Limmen en Egmond-Binnen. De Rinnegommerlaan in Egmond aan de Hoef.

En het dus al aardig donker was. Voorlopig gaat de politie uit van een grijze SUV. En al gauw spreken de media over de SUV-steker. Het populaire opsporingsprogramma vraagt getuigen om zich te melden als die een agressieve automobilist in het verkeer signaleren. Wat best vreemd is, want de man opereert vooral op stille dijkjes en landelijke weggetjes. De uitzending levert weliswaar veel tips op, maar geen daarvan leidt naar de cruisende messentrekker. Gaat het dan toch om een paar ongelukkige incidenten? Er komen geen verontrustende berichten meer uit de regio Heiloo over joggers of fietsers die gestoken worden. De hardlopers durven zich weer op de afgelegen paadjes en landelijke laantjes te wagen. De rust is wedergekeerd.

Wil je het hele artikel over de Egmondse seriesteker lezen?  De Panorama is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws