Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wat is de Uil van Minerva?

In de overwinningsspeech van Thierry Baudet haalde hij veelvuldig de Uil van Minerva aan. Wat is het verhaal precies achter dit mythologisch figuur?

Wat is de Uil van Minerva?

Minerva

Minerva is een godin uit het oude Rome. Ze was de god van het verstand, vindingrijkheid, de menselijke geest en wijsheid. Als een van zijn voorwerpen had zij een uil. Minerva was een vredelievende god. Later werd ze door de Romeinen ook gezien als godin van de kunst en vrede, maar ook van de oorlog. Soldaten, kunstenaars en vrouwen vroegen veelal bescherming aan haar.

Pallas Athena

De Romeinse godin Minerva is afgeleid van Pallas Athena. Zij was in de Griekse mythologie net zoals Minerva de god van de wijsheid. Ook zij had een uil, schijnbaar een populair huisdier bij goden. Deze vogel werd de Uil van Athene genoemd, naar Athena. Zij zou afstemmen van een Europese vogel- en slangengodin.

De uil

Om precies te zijn is de Uil van Athena/Minerva een steenuil. Het was voor zowel de Grieken als Romeinen het symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. Doordat Athena van vogels zou afstammen en steenuilen veel in de Griekse regio voorkwamen, is de link snel gelegd. Volgens de Grieken had de uil een alziende wijsheid, omdat hij ook in het donker kan zien. Het dier stond al op oude Griekse munten en is tegenwoordig de achterkant van de Griekse euro.

Thierry Baudet

Ook na de mythologie werd de Uil van Minerva gebruikt als metafoor voor wijsheid. De bekendste uitspraak over de vogel is misschien wel gedaan door de Duitse Filosoog Georg Wilhelm Friedrich Hegal. Hij zei: “De Uil van Minerva begint pas bij het aanbreken van de avondschemering haar vlucht.” In dat rijtje kan nu Thierry Baudet worden toegevoegd: “De uil van Minerva is neergedaald.” Waarmee hij bedoeld dat met zijn verkiezing de wijsheid in Nederland is geland.