doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Janus van W.: de man waar de Netflix-serie Undercover op is gebaseerd

De serie UNDERCOVER gooit momenteel hoge ogen bij onze zuiderburen. De serie is losjes gebaseerd op het leven en het (criminele) werk van Janus van W., drugshandelaar uit Eindhoven.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cdb6c7e7a img{#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cdb6c7e7a img{#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cdb6c7e7a img{#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cdb6c7e7a img{#fig-6147cdb6c7e7a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Janus van der W.: de onbekende drugskoning van de Lage Landen

De organisatie van Van W. zou zijn opgerold door een undercoveractie. Panorama plaatste als eerste een groot achtergrondverhaal over de arrestatie van Harry Potter, zoals de bijnaam van Van W. luidt. Nu het toch wat kouder schijnt te worden in de avonden komt Panorama met een leuke tip: Kijk eens naar de serie en lees daarna dit verhaal van de Belgische misdaadjournalist Joris van der Aa. Ziet u de verschillen?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

14 juni 2009, 11.30 uur, camping Parelstrand in Lommel, België. Een bont allegaartje van Nederlandse campinggasten – mannen, vrouwen en kinderen – zit rustig te brunchen in een partytent tussen de houten bungalows. Niks beter tegen een kater dan een stevig ontbijt. Het gezelschap heeft de vorige avond uitgebreid gebarbecued omdat één van de aanwezige koppels had aangekondigd te gaan trouwen. De sfeer is ontspannen. Maar dan komen plots uit alle richtingen auto’s met gierende banden aangereden. Mensen rollen over motorkappen. Een dertigtal zwaarbewapende leden van het Speciaal Interventie Eskadron valt binnen in de partytent. De politieagenten werken de aanwezigen hardhandig tegen de grond en slaan hen in boeien.

Gelijktijdig vallen in totaal 400 politieagenten binnen op een twintigtal adressen in België en Nederland. De rechercheurs nemen 160.000 euro cash, doorgeladen vuurwapens, luxewagens, drie Harley Davidson-motoren, een geldtelmachine, een schilderij van 85.000 euro en zeven antieke klokken, waarvan een met een waarde van 200.000 euro, in beslag. Het belangrijkste target van het arrestatieteam, de Eindhovense drugsbaron Janus van W., alias Harry Potter, is opgepakt.

TOPGANGSTER IN VOLKSWAGEN

Anderhalf jaar na de ophefmakende inval op camping Parelstrand staat de bende van Janus van W. voor de rechter in de Belgische stad Hasselt. De tenlasteleggingen tegen Harry Potter en zijn zestien medebeklaagden zijn niet mis. Ze worden vervolgd voor het smokkelen van ongeveer 20 ton cannabis, het verhandelen van 1 ton amfetamine en een poging om 1,1 ton cocaïne in te voeren vanuit Zuid-Amerika. Daarbij komen nog de beschuldigingen witwassen, leiding geven aan een criminele organisatie en verboden wapenbezit. De organisatie zou actief geweest zijn in België, Nederland, Duitsland, Dubai, Ecuador, Hongkong, Mexico, Marokko, Montenegro, Spanje, Zuid-Afrika en Zwitserland.

Uit het strafdossier blijkt dat Janus tegelijk makelaar, transporteur en leverancier van drugs was. Hij deed zaken met het Sinaloa-kartel in Mexico. Groot-Brittannië was zijn belangrijkste afzetgebied. Janus knoopte ook zakelijke contacten aan met Italiaanse drugshandelaren. Officier van justitie Marianne Cappelle: ”De zaken die wij hier voor de rechtbank brengen, zijn slechts het topje van de ijsberg. Wij hebben zes bestaande drugslijnen in kaart kunnen brengen, maar deze groepering was voortdurend bezig om nieuwe lijnen op te zetten. Die ene transportlijn naar Groot-Brittanië leverde de organisatie in een halfjaar tijd bijna 5 miljoen pond op. Janus heeft weleens gezegd dat hij voor elk levensjaar 1 miljoen euro cash had. Janus was op dat moment 47 jaar.”

Janus draait al twintig jaar mee aan de top, maar is een onbekende voor het grote publiek. Hij is een van de weinige gangsters van wie nog geen enkele foto is uitgelekt naar de media. Sterker nog, slechts een handvol mensen in het milieu weet hoe Janus eruitziet. ”Janus heeft enkel rechtstreeks contact met een aantal vertrouwelingen, vaak familieleden van hem. De meeste mensen die voor hem werken, krijgen de baas nooit te zien,” vertelt een insider die we tijdens het proces ontmoeten. ”Dankzij die discretie draait hij al zo lang mee. Hij heeft geen dure klokjes of sportwagens, zoals veel jongens uit Amsterdam. Janus rijdt rond in een Volkswagen of een Seat. Hij draagt meestal jeans en een T-shirt.”

XTC IN LANDBOUWMACHINES

Janus is al een grote speler als hij in België in beeld komt bij justitie. In 2003 onderschept de douane van Sydney 860.000 xtc-pillen. Het is de op één na grootste drugsvangst ooit in Australië. De pillen zitten verstopt in landbouwmachines die zijn verscheept vanuit de haven van Zeebrugge. Zowel in Australië als in België worden er verdachten ingerekend. Eén van die verdachten is Janus van W. Justitie vermoedt dat hij de financier is van het transport. Hij zit een halfjaar in voorarrest, maar de zaak is nog altijd niet behandeld door een rechtbank. Als het van justitie afhangt, zal de zaak in maart 2011 – na de uitspraak in Hasselt – voor de rechtbank van Dendermonde worden gebracht. Na het stukgelopen xtc-transport in Sydney, verliest justitie Janus een beetje uit het oog. In 2004 verlaat hij Nederland. Officieel vestigt hij zich in ZuidAfrika, maar hij verblijft meestal in het Belgische Lommel. Zoon Richard en dochter Catharina betrekken er twee enorme villa’s, compleet met een minidierentuin en vijvers vol peperdure koikarpers. Janus zelf is vooral te vinden in recreatiepark Parelstrand, op nauwelijks 1 kilometer van de villa’s van zijn kinderen.

Zijn naam valt in die periode in tal van grote drugsonderzoeken, maar politie en justitie kunnen hun verdenkingen nooit hard maken. Janus staat bekend als een goedlachse vent, maar zijn humeur kan in no time omslaan en dan is hij explosiever dan semtex. Zijn organisatie wordt gelinkt aan een aantal moorden in de onderwereld.

De Belgische justitie start op 15 mei 2006 met de operatie Waterscheiding, het onderzoek dat gericht is tegen de organisatie van Janus. Justitie beslist om het ultieme opsporingsmiddel in te zetten tegen Janus: de infiltratie. Twee Belgische undercoveragenten, Billy en Nina, krijgen de opdracht om te infiltreren in de bende van Janus. De Belgische staat koopt een chalet op camping Parelstrand, waar Billy en Nina zullen leven als koppel. Billy speelt de rol van freelance schipper, die geregeld wordt opgeroepen om jachten over te brengen. De agenten proberen heel voorzichtig om toenadering te zoeken tot Janus.

”Het was bijzonder moeilijk om binnen te dringen in zijn entourage,” zegt aanklager Marianne Cappelle. ”Hij liet heel weinig los over zichzelf. Pas na anderhalf jaar undercoverwerk hadden we één concrete aanwijzing: de verpakking van een herlaadkaart voor een gsm. Daardoor hadden we eindelijk een gsm-nummer waarop we konden gaan tappen.” Dankzij het inzetten van observatieteams en het plaatsen van volgapparatuur onder de wagens van de bende, kunnen de rechercheurs een aantal opslagplaatsen en vaste ontmoetingsplaatsen van de bende lokaliseren. ”Daardoor hebben we een aantal grote drugstransporten naar Engeland en Duitsland kunnen onderscheppen,” aldus het Openbaar Ministerie.

EEN BOM VOOR DE MELKBOER

Ondanks de mooie resultaten beseffen de rechercheurs dat ze te maken hebben met eredivisiecriminelen. ”Ze doen werkelijk al het mogelijke om hun activiteiten te onttrekken aan het oog van justitie. We werden geconfronteerd met een bijzonder strak geleide, professionele criminele groepering,” aldus Cappelle. De aanklaagster geeft een aantal voorbeelden. ”Van W. communiceerde alleen rechtstreeks met de belangrijkste leden van zijn groep. Hij gaf zijn instructies aan zijn rechterhand Robert van V., die op zijn beurt de uitvoerders op het terrein aanstuurde. Van V. was een soort telefooncentrale tussen het leidinggevende niveau en de uitvoerders. Bellen was taboe binnen de organisatie. We hebben nauwelijks gesprekken tussen bendeleden kunnen onderscheppen, want men communiceerde enkel via vage sms-berichten. De verdachten wilden op die manier voorkomen dat we hen op basis van hun stem zouden kunnen identificeren. De bende maakte bovendien gebruik van zogenaamde tussen-gsm’s. Berichten werden van de ene gsm overgetikt op de andere, waardoor het voor ons zeer moeilijk was om te achterhalen wie nu precies wie had gecontacteerd. En als er nieuwe telefoonnummers in gebruik genomen werden, dan werden die gecodeerd naar elkaar gestuurd. Het heeft ons maanden gekost om die code te kraken.”

De organisatie maakt ook consequent gebruik van aliassen. ”De verdachten werden nóóit met hun echte naam aangesproken. Janus van W. werd Harry Potter, Bart, Simon of Glasses genoemd. Robert van V. werd Omar Sharif of de Snor. Avraham G., de partner van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, noemden ze Shrek,” aldus Capelle. ”Als de organisatie het bijvoorbeeld over jumps had, dan ging het over amfetamine.” Het onderzoek tegen Janus van W. dreigt een paar keer stuk te lopen door een aantal dramatische gebeurtenissen. In 2008 is er een poging om Janus van W. en Avraham G., alias Shrek, te liquideren in Valkenswaard. Het duo vermoedt dat de Schotse drugshandelaar Walter D., alias the Milkman, achter de aanslag zit. Janus en Shrek sturen een team Joego’s naar Marbella om deze D. op te blazen met een bom. Ook Janus’ tweede man Robert van V. reist af naar Spanje. Hij moet de actie van de Joego’s coördineren. ”De uitvoerders van de aanslag lagen D. op te wachten in de struiken voor het huis van diens moeder,” vertelt een lid van het rechercheteam. ”We hebben de aanslag gelukkig op tijd kunnen verijdelen door een sms te sturen naar een van de uitvoerders: We weten wat jullie van plan zijn. Stop ermee.”

Janus zou ook nog een hitman naar Zuid-Afrika hebben gestuurd om af te rekenen met D., zijn voormalige vriend en zakenpartner. Het onderzoeksteam krijgt andermaal lucht van de plannen en licht de Zuid-Afrikaanse autoriteiten in. Die arresteren de huurmoordenaar en zetten hem het land uit. Zijn naam: Lesley Tunk, de 42-jarige Eindhovenaar die op de eerste dag van het proces tegen Janus van W. vermoord wordt teruggevonden in een bos in Esbeek.

JANUS LOOPT IN DE VAL

Op 2 februari 2009 breekt opnieuw de hel los. Janus gaat ’s middags een hamburger halen bij McDonald’s in Best. Op de parkeerplaats loopt hij de beruchte Eindhovense kamper Pietje P. tegen het lijf, een achterneef met wie hij al langer op voet van oorlog leeft. Een observatieteam van de politie ziet hoe de confrontatie tussen Piet en Janus uitdraait op een regelrechte shoot out waarbij Van W. ernstig gewond raakt aan zijn arm. ”Door de verwondingen aan zijn arm kan hij niet autorijden of sms’en,” legt Marianne Cappelle uit. ”Om te communiceren, moest hij wel bellen. Daardoor konden wij meeluisteren bij een aantal belangrijke gesprekken.”

Undercoveragent Billy zorgt ook voor een spannende wending in het onderzoek. Begin 2008 laat Billy blijken dat hij een risicovolle klus moet klaren. Hij vertelt Janus dat hij een boot moet overbrengen van de Canarische eilanden naar Engeland. Het verhaal prikkelt Janus. Hij wil meteen het naadje van de kous weten. Hij lijkt te happen… Na de zogenaamde terugkeer van de Canarische eilanden neemt Janus Billy in vertrouwen. Hij vertelt dat hij zowat overal op de wereld heeft gezeten. Hij vertelt dat hij zaken doet die vergelijkbaar zijn met ’jullie business’.

Op 19 juni 2008 vraagt Janus aan Billy of hij eventueel bereid zou zijn om een boot over te brengen vanuit Venezuela. Het gaat om een motorsailor van 21 meter. Billy gaat niet onmiddellijk op het voorstel in, maar Janus zal het onderwerp enkele maanden later opnieuw ter sprake brengen. In oktober 2008 zegt Janus dat hij wel weet wat Billy met die boten doet en hij nodigt hem uit in zijn stamcafé in Spanje. Janus vertelt dat ook zijn groep ieder jaar zo’n transport doet en dat ze gebruikmaken van de dekking van een zeilwedstrijd. ”Als mijn vrienden jullie gecheckt hebben, kunnen we samen veel geld verdienen,” zegt Janus. Hij voegt er wel aan toe: ”En ik ben de boss, hé.”

Janus wordt steeds loslippiger tegenover Billy. Hij vertelt over zijn banden met een Mexicaans drugskartel, waarvan de baas Shrek wordt genoemd. Hij vertelt ook dat de 1500 kilo cocaïne die begin november 2008 is gepakt voor de kust van Ierland van hem was. Enkele weken later, op 10 januari 2009 ontvouwt Janus zijn concrete plannen voor Billy. Hij wil een lading van 400 kilo naar Nederland laten brengen. Daarna wil hij echt grote ladingen van 3, 4 of 5 ton binnenhalen. Hij wil weten hoeveel Billy vraagt voor het transport. De undercoveragent antwoordt dat hij 2500 euro per kilo wil. Janus gaat akkoord. In de loop van mei en juni 2009 zijn er opnieuw gesprekken tussen Janus en de undercoveragent over het cocaïnetransport. Op 13 juni 2009 heeft Billy zelfs een persoonlijk gesprek met Avraham G., alias Shrek. De volgende dag gaat justitie over tot de arrestaties. Janus en zijn entourage wonen op het moment van hun arrestatie het verlovingsfeest bij op camping Parelstrand. Gastheer en gastvrouw op het verlovingsfeest zijn... de undercoveragenten Billy en Nina.

GEKETEND OP OPERATIETAFEL A

ls het van het Openbaar Ministerie afhangt, krijgt Janus van W. de maximumstraf: tien jaar cel. De bewijslast tegen hem en zijn kornuiten oogt indrukwekkend, maar Janus laat zich niet gewillig naar de slachtbank leiden. Luc Delbrouck, de advocaat van Janus van W., stelt dat het onderzoek tegen Janus integraal in de papiermand moet wegens ernstige vormfouten. Volgens Delbrouck hebben de undercoveragenten zich bezondigd aan ’politionele uitlokking’. ”Bovendien wist mijn cliënt dat Billy en Nina politieagenten waren. Hij heeft hun gewoon allerlei fantasieverhalen op de mouw gespeld. Er is nooit echt sprake geweest van een poging om 1,1 ton cocaïne in te voeren.” Delbrouck is ook van mening dat alle afgeluisterde telefoongesprekken uit het dossier moeten worden verwijderd, omdat de aanvragen voor het tappen van de telefoons niet in orde zouden zijn. Ook vader Gradje neemt het op voor zijn zoon. ”Mijn jongens zijn geen heilige kindjes, maar wat het OM hier komt vertellen, klopt niet. Neem nou dat verhaal van die undercoveragent. Wij wisten al lang dat die Billy een politieagent was. Ik rúik ze gewoon. Janus wou die undercovers eens goed voor de gek houden. Ik heb hem nog gewaarschuwd: doe dat nou niet jongen, want straks geloven die Belgen dat nog ook. Die zijn helemaal ’kwiep’. Tja, hij wou niet luisteren en nou zit hij al twintig maanden vast.”

Janus van W. woont zijn proces niet bij. ”Mijn vader heeft in de gevangenis vijf hartaanvallen gehad,” vertelt zijn zoon Richard aan Panorama tijdens het proces. ”Ze hebben een aantal stents moeten plaatsen. De manier waarop mijn vader werd geopereerd, is een schande. Hij lag vastgeketend aan de operatietafel en tijdens de operatie liepen er gewapende agenten met mitrailleurs rond op die afdeling. Justitie doet ook net alsof mijn vader het proces boycot, maar dat is niet zo. De waarheid is dat de overbrengingen naar de rechtbank hem fataal kunnen worden. Tijdens zo’n rit wordt hij niet alleen geboeid, hij moet ook een koptelefoon met keiharde muziek en een donkere skibril dragen. Dat veroorzaakt zoveel stress dat zijn hart het zou kunnen begeven.”

 Janus procedeert ook tegen de Belgische staat omdat hij geen gepaste medische verzorging krijgt. ”Hij heeft sinds zijn operatie geen hartspecialist meer gezien. Dat wordt hem gewoon geweigerd. Om te revalideren zou hij meer lichaamsbeweging moeten krijgen, maar omdat hij 24 uur op cel moet blijven, komt er van revalidatie niets terecht. We hebben gesmeekt om een loopband in zijn cel te mogen zetten, maar ook dat wordt geweigerd. Zo’n onmenselijke behandeling zou in Nederland gewoon niet kunnen.”

De moorden

Er zijn twee moorden die gelinkt zouden kunnen zijn aan de groep-Van W.

JO VAN ASTEN (7-4-2008 GEVONDEN) Voor Jo van Asten kogels door knieën en hoofd kreeg en dood op een bospad in Bergeijk werd gevonden, was er al een (mislukte) poging tot liquidatie van de man. Rechercheurs troffen toen onder de wagen van Jo van Asten een gps-tracker aan (een peilbaken op basis van gps-techniek). In de gps-tracker zat een sim-kaart (zodat de locatie van de wagen op een smartphone te volgen was) en die sim-kaart bleek te zijn opgeladen door Robert van V., de rechterhand van Janus. Deze informatie is tijdens het proces bekend geraakt.

LESLEY TUNK (22-11-10 GEVONDEN) Een tweede moord die (mogelijk) met Janus te maken zou kunnen hebben, is de liquidatie van Lesley Tunk. Tunk werkte als incassoman voor Janus en ging op verzoek van Van W. ook naar Zuid-Afrika om Walter D. uit te schakelen. Heeft D. teruggeslagen, uitgerekend op de eerste dag van het proces tegen Janus? Heeft Janus zelf afgerekend met Tunk? Of komt het uit een andere hoek? Wie zal het zeggen. Maar de link met Tunk is duidelijk en Tunk is dood.

Van draaideurboef tot drugsbaron

Janus van W. wordt geboren op 26 december 1961 in Eindhoven. Hij stamt uit een grote familie woonwagenbewoners, die zelfs verre familiebanden hebben met Jean-Marie Pfaff, de legendarische doelman van de Rode Duivels. Janus groeide op in het beruchte kamp aan het Doolplein in Eindhoven.
• 1977: Janus komt voor de eerste keer in aanraking met justitie, wegens mishandeling. In de jaren die volgen wordt hij verdacht van diefstallen, oplichting, heling, geweldpleging en inbreuken op de wapenwet.
• 1992: Janus wordt voor de eerste keer in verband gebracht met drugsmisdrijven, justitie verdenkt hem van bezit van harddrugs.
• 1993: De rechtbank van Den Bosch veroordeelt Janus tot achttien maanden cel voor inbreuken op de drugswetgeving.
• 1995: de politie verdenkt hem van deelname aan een criminele organisatie, handel in harddrugs, handel in en productie van cannabis, inbreuken op de wapenwetgeving, poging tot doodslag, gijzeling, zware mishandeling en gijzeling.
• 1997: de rechtbank van Den Bosch veroordeelt Janus een tweede keer, dit keer tot vijf jaar gevangenisstraf wegens drugsfeiten.

Tekst: Joris van der Aa

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws