Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

BBQ koning Jord Althuizen: "Flikker op hoor! Ik doe goed vlees"

Barbecue-baas en Nederlands succesvolste kookboekenschrijver Jord Althuizen heeft zijn zesde kookboek af.

BBQ koning Jord Althuizen: "Flikker op hoor! Ik doe goed vlees"

Hij presenteerde zijn Smokey Goodness No Worries BBQ op een event in de Rotterdamse Van Nelle fabriek waar 1600 man likkebaardend naar nummer 6 uitkeken.

Hamburgers? Waar zijn de grote lappen vlees gebleven?

“Na vijf smokey-boeken met gerechten waarvoor je naar allerlei winkels moet voor moeilijke ingrediënten en boodschappen, uren of nachten moet marineren, waar je een weekend mee bezig bent, vond ik het wel tijd voor een boek met veel hot en vooral veel fast. Steaks, hamburgers, garnalen, niet te moeilijk. Als je om vier uur ’s middags denkt ’ik heb wel trek in iets van de barbecue’ dan kun je in dit boek gerechten vinden waarvoor je even naar de slager en de supermarkt gaat en die dan om zeven uur op tafel staan. Als ik naar een continent ga voor een boek, zoals nu Aus- tralië, laat ik me inspireren door waar ik ben. Down under is het overal ’no worries’. Die typisch laid back levensstijl. Bovendien is het een land van grillen, hot & fast-barbecue. Maar mensen die smachten naar groot vlees kunnen doorbladeren naar het laatste hoofdstukhoor, daar vind je de Big Blokes BBQ.”

Twee van je vijf boeken schopten het tot beste kookboek van Nederland. Denk je daaraan bij het maken van je zesde?

“Natuurlijk gaat dat wel door je hoofd. Al die mensen die je vorige boeken kennen, verwachten wel wat van je. Maar, en nu ga ik even heel Amerikaans doen, ik ben de best verkopende kookboekauteur van Nederland. Bij een kookboek spreken ze al over een goed verkocht boek als er 5000 exemplaren over de toonbank gaan. Ik zit nu in totaal op 80.000. Dat is echt niet normaal.”

En je eerste boek is ook al in het Frans én Duits vertaald?

“En in het Engels én in het Hongaars! Hoe bizar is dat? Als je zo’n succesvol kookboek hebt gemaakt gaat dat blijkbaar gonzen, dus kochten buitenlandse uitgeverijen de rechten. In Hongarije ben ik best succesvol, in Duitsland kent niemand me. Maar no worries, zo gaan die dingen.”

Je bent in Afrika geweest, in het koude Noorden, in Zuid-Amerika, nu Australië, er blijft niet veel meer over.

“Azië. Laat Lars (Hamer, zijn culinair redacteur, red.) en mij onze gang maar gaan met babi pangang of pekingeend! Maar daarna ben ik nog niet klaar. Wat denk je van Europa? Griekenland, souvlaki en keftédes, Turkije, kebab grillen. Of het Midden-Oosten. Ben erg benieuwd hoe ze daar met vuur en barbecue omgaan.”

En een vega boek?

“Nee! Nee! Nee! Ik doe niet mee met hypes, met stromingen, ik ga niet ’lekker modern doen’. Flikker op hoor! Ik doe goed vlees. En daar zit ook vaak groenten en fruit bij, maar ik ga geen heel boek vol vega-gerechten maken omdat het hip is. Jord doet vlees. Live with it.”