Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zat Willem Holleeder wel achter de liquidatie van Cor van Hout?

Heeft Willem Holleeder echt de opdracht gegeven om zijn oude bloedgabber Cor van Hout dood te schieten?

Holleeder

De val van koorddanser Cor 

Heeft Willem Holleeder echt de opdracht gegeven om zijn oude bloedgabber Cor van Hout dood te schieten? Of zijn er andere scenario's mogelijk? Waren het wellicht ‘de Marokkanen’? Was het Johnny Mieremet? Of Stanley Hillis? In het fascinerende nieuwe boek Holleeders Onderwereld van misdaadjournalist Wim van der Pol komen ze allemaal aan bod. Hieronder een bewerking van delen van dat boek.

Mensen zeiden dat hij Cors bodyguard was, maar dat voelde Bas niet zo, hij was gewoon een vriend. Cor zei altijd: “Mijn bodyguard schiet alleen in de lach en verder niet.” Hij vond het leven met Cor – meestal – gezellig. Hij verkeerde soms dagenlang in zijn gezelschap, soms zelfs ’s nachts op dezelfde hotelkamer. Zijn hart is twee keer stil blijven staan door de stress en ‘alles eromheen’. Twee keer heeft Bas samen met zijn vriend Cor de dood in de ogen gezien in Amstelveen. In 2000 mislukte de aanslag, de tweede keer werd het Cor fataal: op 24 januari 2003, na een lunch in een Chinees restaurant in de Dorpsstraat. Bas verloor toen een goede vriend en dat zit nog steeds in zijn hoofd. Al die jaren later wordt hij nog nerveus en emotioneel als hij over die momenten moet praten.

Die vrijdag staat Bas ‘in zijn hoofd gegrift’. Om twaalf uur had hij Cor opgehaald en waren ze met zijn vieren Chinees gaan eten: Cor, Bas, Robert ter Haak en een andere vriend van Cor, Ariën. Ze stonden nog wat te praten op de stoep. “Bas, pak even die auto,” zei Cor. De auto stond in de Stationsstraat een meter of twintig verderop. Bassie zat er al in toen hij het geluid van een aanstormende motor hoorde. Op de rode motor zaten twee in het zwart geklede mannen. De passagier nam Cor en Robert ter Haak met een automatisch wapen onder vuur. De motor kwam toen nog iets dichterbij en er volgde nog een salvo. Terwijl de daders met veel geraas wegstoven, rende Bas terug in de richting van het Chinese restaurant. Hij belde 112. Cor lag bloedend in de goot tussen een auto en de stoeprand, hij was nog een paar minuten in leven. Ter Haak overleed enkele dagen later in een ziekenhuis. Bas denkt niet dat Cor nog iets heeft gezegd toen hij daar lag, zoals in de krant stond: “Ik ben Cor van Hout”.

Cor van Hout stierf aan het begin van de middag. Het was een frisse maar vrij zonnige winterdag. Pijlsnel deed het nieuws de ronde. Veel mensen verzamelden zich die middag bij het Chinese restaurant in het ‘klinkerstraatje’ in het Amstelveense oude dorp: politierechercheurs, Peter R. de Vries, Flappie, broer Ad van Hout.

Bas zegt niet te weten wie of wat er achter de aanslag op zijn vriend zou kunnen zitten. Hij bleef buiten de zakelijke dingen, maar was er gewoon altijd bij en werd dan meegetrokken door Cor. Criminelen als Sam Klepper en John Mieremet, Stanley Hillis (‘De Ouwe’)... hij kent de namen uit de krant. Voor hem is de hele zaak over, hij wil er niks meer over horen, niks meer over weten.

“Cor was altijd een beetje een koorddanser,” zo omschreef zijn vrouw Sonja hem. Van Hout was een flapuit die door zijn drankgebruik en temperament buitengewoon opvallend en hinderlijk gedrag kon vertonen. Tegelijk was hij een doelmatig crimineel die zijn zaken afgeschermd wilde houden. Een reconstructie van de criminele activiteiten in Van Houts laatste jaren is alleen mogelijk door in kaart te brengen met wie hij omging. ‘De Joegoslaven’ van Jocic vormden een van de opvallende connecties van Van Hout. Maar de politie heeft die nooit in een dossier op een rij gezet.

Welke rol speelden Jocic en Hillis?

Sreten Jocic werd in juni 2002 in Bulgarije aangehouden en naar de EBI in Vught gebracht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Sam Klepper. Begin 2003 was de criminele vastgoedinvesteerder Willem Endstra geheime gesprekken begonnen op de achterbank van een auto van de inlichtingendienst van de politie, met onder meer Jan van Looijen. Een paar maanden na de dood van Van Hout kwam Maruf ‘Paja’ M. ter sprake, volgens Wim Endstra een vriend van Willem Holleeder. Vervolgens ging het gesprek verder over Van Hout en Jocic, die in de EBI zat.

Wim: “Willem Holleeder heeft dus met die man in de EBI de grootste moeite, want dat zijn vijanden.”

Wil je het hele artikel over Wilem Holleeder lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..