Coldcaseteam hoopt op nieuwe tips over Haagse bestelbusmoord

Het had alle kenmerken van een kille liquidatie. Want Peter de Koster (32) had geen schijn van kans toen hij in november 2008 achter het stuur van zijn bestelbus onder vuur werd genomen.
Moord

De vergeten moord op Peter de Koster

Het had alle kenmerken van een kille liquidatie. Want Peter de Koster (32) had geen schijn van kans toen hij in november 2008 achter het stuur van zijn bestelbus onder vuur werd genomen. Maar waarom? En door wie? De recherche onderzocht destijds alle scenario’s, maar kwam er niet uit. Een coldcaseteam hoopt door opnieuw aan de boom te schudden op nieuwe tips. “We houden rekening met een vergismoord. Of was Peter op het verkeerde moment op de verkeerde plaats..?”

Het is de avond van maandag 3 november 2008, even na 20.00 uur. Vanaf de bank in haar woonwagen aan de Binckhorstlaan in Den Haag kijkt Petra Groot naar een aflevering van de Amerikaanse actieserie Knight Rider. Precies op dat moment komt de 32-jarige Peter de Koster de Binckhorstlaan inrijden. Hij huurt sinds enkele weken een caravan op het terrein van Petra, die hij kent via haar zoon Johan, met wie hij al jaren bevriend is.

Peters lange werkdag bij een asbestsaneringsbedrijf zit erop. Hij parkeert zijn bestelbus met aanhanger in een zijstraatje van de Binckhorstlaan, vlakbij de woonwagen en zijn gehuurde caravan. Net voordat Peter wil uitstappen gebeurt het. Een donkere gedaante springt tevoorschijn, richt op de bestuurder van de bus en haalt de trekker over. En nog eens. En nog eens.

Petra Groot hoort de knallen, maar schenkt er in eerste instantie geen aandacht aan. Want juist op dat moment wordt er ook in de aflevering van Knight Rider volop geschoten. De knallen binnen en buiten lopen dwars door elkaar heen. “Totdat ik opeens geschreeuw hoorde,” zegt Petra, die sinds de herontwikeling van de Binckhorst op een kampje in Zeeland woont. “Ik ben meteen naar buiten gerend en zag dat Peter in de auto was beschoten. Hij was in zijn hoofd en borst geraakt. De lichten en motor waren nog aan. Een duidelijke afrekening, althans, zo zag het eruit. Peter leefde nog toen ik bij de bus aankwam. Hij stierf in mijn armen, ik zal dat moment nooit vergeten.”

Intussen zit een collega van Peter als verdoofd in de bijrijdersstoel. Hij is goed weggekomen. Niet alleen omdat de kogels hem als door een wonder niet hebben geraakt, maar ook omdat de dader deze belangrijke getuige in leven heeft gelaten. “Toen ik naar buiten rende heb ik Peters geschrokken collega nog wel iets horen roepen,” zegt Petra. “Iets over zijn rijbewijs, dat hij het niet bij zich had. Heel vreemd natuurlijk, zeker gezien de omstandigheden. Later hoorde ik dat hij meteen zijn baas had gebeld. En dat die zou hebben gezegd dat hij de bus maar snel moest terugbrengen. Het was alles bij elkaar een bizarre toestand.”

Wil je het hele artikel over de vergeten moord op Peter de Koster lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b5b2499d1c', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws