Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De herrijzenis van haat

Over een periode van tien jaar volgde de Italiaanse fotograaf Paolo Marchetti in zijn woonplaats Rome een groep skinheads die droomt van een nieuw, sterk en vooral fascistisch Italië.

haat

Over een periode van tien jaar volgde de Italiaanse fotograaf Paolo Marchetti in zijn woonplaats Rome een groep skinheads die droomt van een nieuw, sterk en vooral fascistisch Italië. Het levert een bizar fotoverhaal op. “De toegenomen immigratie heeft veel jonge mensen in heel Europa een stuk minder tolerant gemaakt, vooral op raciaal vlak.”



 

In het voorbije decennium kreeg Italië een ongekende hoop ellende over zich heen gestort. Goed, Griekenland werd het hardst geraakt door de eurocrisis, maar ook de Italianen kregen er jarenlang genadeloos van langs. Nadat de rookpluimen opstegen na het mislukte derde kabinet van oud-premier Silvio Berlusconi zat het Zuid-Europese land niet alleen financieel en politiek aan de grond, maar nam ook de onrust onder de bevolking steeds verder toe. Alsmaar oplopende schulden, toenemende armoede en de groeiende macht van aloude criminele maffia-organisaties als de ’Ndrangheta en de Camorra zorgen dat veel Italianen zoeken naar een zondebok.

Die vinden ze sinds de massale toestroom van vluchtelingen vanuit Noord-Afrika dan ook vooral in buitenlanders. In het door werkeloosheid getroffen noorden, in het van oudsher altijd al armere zuiden, maar ook in hoofdstad Rome, steekt een oer-Italiaanse ideologie steeds hardnekkiger de kop op: het fascisme. Ooit groot gemaakt door oud-premier Benito Mussolini en daarna in Duitsland ‘geperfectioneerd’ door Hitler & co., is de huidige Italiaanse regering van Giuseppe Conte volgens velen weinig meer dan een spreekpop voor vicepremier Matteo Salvini, die er discutabele banden met diverse neofascistische organisaties op nahoudt. Fotograaf Paolo Marchetti dook jarenlang in de het bizarre broeinest van Romeinse fascisten en mocht hun bizarre, fascinerende en ook wel beangstigende wereld vastleggen.

De prominente Romeinse skinhead Fausto (35) tijdens een concert.

SPQR

De Italiaanse hoofdstad Rome vormt de thuisbasis van de SPQR-skinheads, die zich het eeuwenoude stadsmotto ‘Senatus Populusque Romanus’ (De Senaat en het Volk van Rome) hebben toegeëigend. Een groep jonge, maar gedreven mannen en een handvol vrouwen die met weemoed terugdenken aan de tijd dat Italië een grootmacht was. Marchetti: “Ik mocht voor mijn project Fever: The Awakening of European Fascism meelopen met een aantal leden van deze extreemrechtse Italiaanse groep in een poging te begrijpen waar zij nou precies zo kwaad over of bang voor zijn. Waarom voelen zij de noodzaak om bijeen te komen als een kudde en waarom hebben zij een gemeenschappelijke vijand nodig om te kunnen bestaan? Dat waren voor mij dé grote vragen.”

In het hoofdkwartier van SPQR.

Hoofdkwartier

Het hoofdkwartier van de SPQR is een vervallen gebouw in Guidonia dat vroeger jarenlang een basisschool huisvestte. De locatie is geen toeval, want Guidonia, even ten noorden van de Italiaanse hoofdstad en in de loop der jaren opgenomen in de agglomeratie Rome, werd ooit van de grond af opgebouwd door het fascistische regime van Benito Mussolini. Het gedachtegoed van de vroegere premier die als Il Duce van 1922 tot vlak voor zijn executie in 1945 met ijzeren hand over Italië regeerde en verbonden sloot met de Spaanse dictator Francisco Franco en zijn Duitse evenknie Adolf Hitler staat hier in de regio bij veel mensen nog hoog in het vaandel. In de vroegere school komen ze bijeen om te praten over alles wat mis is met het huidige Italië, maar wordt ook veel getraind en snoeiharde muziek gespeeld. De groep vormt een hechte eenheid en het is juist die verbroedering die een grote aantrekkingskracht uitoefent op potentiële rekruten – voornamelijk jonge, blanke mannen uit de arbeidersklasse die zich in de steek gelaten voelen door de westerse, kapitalistische en vooral multiculturele samenleving waarin ze gedwongen opgroeien.

Wil je het hele artikel over de herrijzenis van haat lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..