Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europa vliegt weer naar komeet

PARIJS (ANP) - Vijf jaar geleden schreef Europa geschiedenis door voor het eerst op een komeet te landen. Dat smaakt naar meer, en daarom heeft Europa woensdag aangekondigd om iets vergelijkbaars te doen. Een nieuwe missie moet een komeet ver weg onderscheppen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Comet Interceptor, heet het project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zijn bestemming is nog niet eens ontdekt. Het bestaat uit drie vaartuigen, die in 2028 samen moeten worden gelanceerd. Ze worden geparkeerd op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, wachtend op een bestemming. Als die is gevonden, gaan ze samen op reis. Een paar weken voor aankomst moeten de drie sondes elkaar loslaten, zodat ze allemaal naar een eigen plek kunnen vliegen. Dan kunnen ze de komeet vanuit alle hoeken meten, onderzoeken en fotograferen. Landen doen ze niet.

De Europese landing vijf jaar geleden was op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, die al in de buurt van de aarde en de zon vliegt. Ook de komeet Halley, waar in 1986 een sonde langsvloog, blijft redelijk in de buurt.

'Oumuamua

De komeet waar de ESA nu naar op zoek gaat, moet anders zijn. De Interceptor moet namelijk een 'nieuwe komeet' bestuderen, die afkomstig is uit de rand van ons zonnestelsel en voor het eerst richting zon en aarde vliegt. Zulke kometen zijn onveranderd sinds het ontstaan van de zon en alle planeten. Dat maakt ze interessant voor wetenschappers.

De Interceptor kan ook naar een 'immigrant' in ons zonnestelsel worden gestuurd, zoals het rotsblok 'Oumuamua. Die asteroïde zwerft al honderden miljoenen jaren door de Melkweg, niet gebonden aan een ster. In 2017 dook hij ineens op in ons zonnestelsel.