/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fsource%2Fpanorama%2Fpanorama%2Fkevin%2Fsite%2Fapril_19%2Ftarik_z..jpg)
Op donderdagavond 29 januari 2015 zitten ruim een miljoen Nederlanders rond 20.00 uur tevergeefs op het NOS Journaal te wachten. Na enige tijd komt er iets geheel anders op het scherm: een jongeman die zwaaiend met een (speelgoed)pistool de studio gekaapt heeft om live in de uitzending zijn brief voor te lezen. De keurig in zwart pak gestoken student Tarik Z. (19) heeft een belangrijke boodschap: hij wil de natie waarschuwen voor de manipulatieve macht van de NOS. Resultaat: geen nieuwsuitzending en weerbericht, maar wel een spannend verslag van een gijzeling, met in de slotfase een student die door de politie tot overgave gedwongen wordt.
De Syriër Malek F. (32) wordt op zaterdag 5 mei 2018 terwijl hij ‘Allahoe akbar’ schreeuwt door de politie neergeschoten nadat hij drie mensen op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag met een mes heeft aangevallen. Het wordt als een terroristische aanslag aangemerkt.
In hetzelfde jaar steekt de uit Duitsland afkomstige Afghaanse Jawed S. (19), wiens asielaanvraag een jaar eerder is afgewezen, op station Amsterdam Centraal twee toeristen neer. En op 18 maart jongstleden wordt Nederland opgeschrikt door de Turks-Nederlandse tramschutter Gökmen T. (37). Er vallen uiteindelijk vier dodelijke slachtoffers.
Ongelovigen naar de hel
Het is maar een greep uit aanslagen die in Nederland gepleegd zijn door betrekkelijk jonge mannen. Maar telkens weer rijst de vraag: gaat het nou om verwarde mannen of gerichte (terreur)aanslagen? Laten we beginnen met het laatste: wat is een terreuraanslag? Volgens terrorisme-expert Beatrice de Graaf kun je spreken van terreurdaad als iemand ‘de samenleving wil ontwrichten vanuit ideologische motieven met een actie die gericht is op meer mensen dan alleen het slachtoffer, om daarmee een deel van de bevolking schrik aan te jagen’. Een definitie die ook door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gebruikt wordt.
Nu we dit weten dringt de volgende vraag zich op: wat zijn de ideologische motieven en wie zijn dan de beoogde slachtoffers van de genoemde aanslagplegers?
Bij de van oorsprong uit Egypte afkomstige Tarik Z. kun je je zelfs afvragen wie hij met zijn actie nou eigenlijk gijzelt: de gehele NOS-redactie met haar – in zijn ogen – grootschalige onbetrouwbare berichtgevingen of de trouwe kijkers die zich volgens hem massaal laten brainwashen? Om zijn NOS-kaping nog enig gewicht te geven, claimt hij dat hij deel uitmaakt van een hackerscollectief en zelfs ingehuurd is door inlichtingendiensten.
Zijn ‘politieke actie’ levert gelukkig geen gewonden en doden op. Maar is hij in zijn missie geslaagd om de samenleving te ontwrichten vanuit politiek-ideologische motieven? Heeft hij een deel van de redactie en de bevolking aan het denken gezet?
Wil je het hele artikel over de terrorist lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen. Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..