/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fsource%2Fpanorama%2Fpanorama%2Fuploads%2F2019%2F06-juni%2Fstille_tocht_rotterdam.jpg)
Verkrachting
De verkrachting van een Indonesische studente op 21 juli hield heel Rotterdam in zijn greep. Het meisje dat studeerde in de stad, werd gevolgd op toen ze op haar fiets naar huis ging van een feestje. Vervolgens werd ze verkracht en probeerde F. haar te wurgen. Daarop raakte ze zwaargewond. Naast de fysieke verwondingen liep het meisje ook een groot geestelijk trauma op waardoor ze na de aanval niet langer in Rotterdam wilde blijven en terugkeerde naar Indonesië.
Jeugdstrafrecht
Hoewel F. tijdens de verkrachting achttien jaar oud was, wordt hij door de rechter toch veroordeeld onder het jeugdstrafrecht. Dit is tegen het zere been van het Openbaar Ministerie. Zij wilde dat de jongen onder het volwassenenstrafrecht zou vallen. Deskundigen vinden echter dat de man in veel opzichten functioneert als een kind. Hij heeft volgens hen meerdere stoornissen vanwege verwaarlozing in zijn jeugd. Eerder is hij al veroordeeld voor een poging tot wurgen van een groepsgenoot en het aanranden van een andere vrouw.
De straf is daarom veel lager dan dat het OM geëist had. Die vroeg de rechter om een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs.
Tbs
De jeugd-tbs duurt maximaal zes jaar. Daarna kan hij overgeplaatst worden naar een normale tbs-kliniek voor volwassenen. De rechter gaat er vanuit dat de jongen zeer lang wordt behandeld, alhoewel de maatregel net zoals bij normale tbs maximaal elke twee jaar verlengd kan worden.