Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: een onvervalste kraker

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Bij de politierechter: een onvervalste kraker

De bebaarde Sjoerd (26) draagt een trainingsbroek en een T-shirt met de opdruk ‘No one is free untill all are free’. In zijn oorlel zit een gat zo groot als een euro. Als een gammele hangbrug bungelt de lel aan de rest van zijn oor. Op de plastic schoolbeker waaruit hij drinkt staat een berg pepernoten afgebeeld met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Naast hem zit Merel (21), een blond meisje met een neusring, een vaal groene slobbertrui, een vormeloze rok en een paar stevige bergschoenen.

Ze bestaan nog: krakers. Hoewel het sinds 2010 bij wet verboden is, zijn er nog altijd mensen die zonder toestemming hun intrek nemen in de leegstaande huizen en panden van anderen. Sjoerd ontkent het niet: het pand in het centrum van Den Haag waaruit hij na een verblijf van amper twee dagen al door een heel politiepeloton werd verwijderd, was gekraakt. Maar Merel wist van niets, beweert ze.

“Ik was daar alleen op bezoek. Sjoerd had mij uitgenodigd om zijn nieuwe woning te komen bekijken. Hoe moest ik weten dat het een kraakpand was?”

“U dacht niet: goh, wat een enorm pand zo midden in de stad, hoe doet die Sjoerd dat toch?” vraagt de rechter enigszins vooringenomen.

“Zo enorm vond ik het niet,” zegt Merel.

“En u dacht ook niet: goh, wat een aparte inrichting?”

“Hij woonde er nog maar net. Er stonden een tafel en een paar stoelen. Er lag een matras op de vloer met een slaapzak erop. Er stond een plant. Zo vreemd vond ik het allemaal niet.”

@backlink(301597)

Rammen met een moker

Een paar uur voor het bezoek van Merel staat de eigenaar van het huis voor de deur. Hij is door een buurvrouw gebeld met de mededeling dat er vreemde mensen in zijn pand rondlopen. Wanneer hij zijn sleutel in het sleutelgat wil steken en erachter komt dat iemand het slot heeft vervangen, ontploft hij. Hij haalt een moker uit de kofferbak van zijn sportauto en begint op de deur in te rammen. Briesend druipt hij daarna af. Hij gaat een knokploeg optrommelen, roept hij nog terwijl hij de straat uit scheurt.

“Wanneer begon u te beseffen dat er iets niet helemaal klopte?” ondervraagt de rechter Merel nog wat verder.

“Toen er beneden heel hard op de deur werd gebonsd, er ‘politie’ werd geroepen en er ineens twintig gepantserde mannen onderaan de trap stonden. Toen begreep ik wel dat iets niet klopte.”

“Hoelang kent u Sjoerd al?”

“Een paar jaar.”

“Maar u wist niet dat hij in het verleden vaker is veroordeeld wegens kraken?”

“Dat wist ik niet,” zegt Merel.

De rechter zucht een zucht van frustratie. Merel lijkt dondersgoed te weten dat ook het ‘vertoeven’ in een kraakpand strafbaar is, maar ze doet zich naïever voor dan ze is. Onmiddellijk na haar aanhouding wees zij de politie er fijntjes op dat zij zich bij de ontruiming niet aan de geldende procedures hadden gehouden en dus onrechtmatig handelden. Daarna beriep zij zich op haar zwijgrecht. Niet bepaald het gedrag van iemand die zich van geen kwaad bewust is.

De rechter luidt de uitspraak in met de vaststelling dat de ontruiming inderdaad onrechtmatig was. Als kraker had Sjoerd eerst de gelegenheid moeten krijgen een kort geding in te stellen. Maar dat betekent niet dat hij, zoals zijn advocaat bepleitte, vrijuit moet gaan. Voor het kraken krijgt hij een boete van 500 euro. Merel krijgt het voordeel van de twijfel en wordt door de rechter – zij het met zichtbare tegenzin – vrijgesproken.

@backlink(301593)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd