Hollands glorie in de MMA-wereld

Wereldkampioen voetbal zullen we misschien nooit worden, maar in de vechtsportwereld brengen ‘we’ al generaties wereldkampioenen voort.
MMA

Wereldkampioen voetbal zullen we misschien nooit worden, maar in de vechtsportwereld brengen ‘we’ al generaties wereldkampioenen voort. Geen wonder dat vechtsportgala’s als UFC en Bellator overal ter wereld Nederlandse fans trekken. Nu er hardop wordt gesproken over een vechtavond in Amsterdam trekt Panorama voor Bellator 223 naar Londen om te kijken hoe het zit met de Hollandse vechtglorie.

“Kijk, weet je wat het is? Gegard Mousasi is gewoon de beste. In zijn staande werk is hij top, maar ook op de vloer. Er zijn maar weinig vechters die kunnen wat hij kan. Als je hem buiten op straat tegenkomt en spreekt is hij de meest rustige man die er is. Maar zodra hij die kooi in stapt is hij een beest. Ik heb door de jaren heen heel wat vechters in mijn sportschool gehad, maar Gegard is de allerbeste.”

Aan het woord is de markante en uiterst sympathieke trainer Bert Kops. Als succesvol oud-worstelaar en eigenaar van de wereldberoemde sportschool Kops Gym weet Bert als geen ander hoe de vechtsportwereld in elkaar zit en hij is maar wat trots op zijn pupil Mousasi. Geboren in Iran tijdens de Irak-Iranoorlog als zoon van Armeense ouders is hij op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Nederland geëmigreerd, op zoek naar veiligheid. In zijn nieuwe woonplaats Leiderdorp begon Gegards sportcarrière met judo, maar het was in het boksen waar zijn grote vechterstalent werd ontdekt. Op zestienjarige leeftijd kroonde hij zich tot amateurbokskampioen van Nederland en kort daarna stapte hij over naar de kickbokswereld om uiteindelijk ook MMA (mixed martial arts) te beoefenen, om daar net als vele Nederlanders voor hem uiterst succesvol in te worden. Kops: “We zijn met Nederland maar een heel klein land met naar verhouding maar weinig inwoners. Maar in de vechtsportwereld zijn we groots. Daar zouden we best wat trotser op mogen zijn met zijn allen.”

Miss Dynamite

Tijdens Bellator 223 in de Britse hoofdstad Londen strijden 38 vechters in negentien partijen om de overwinning. Onder hen veel local heroes, Engelsen, Schotten en stugge Ieren. Maar ook vier Nederlanders. De eerste van hen die in de kooi stapt tijdens het toernooi in de SSE Arena, direct naast het iconische Wembley Stadium is de dertigjarige Denise ‘Miss Dynamite’ Kielholtz. Kielholtz is een wolf in schaapskleren. Als je haar voor het eerst ziet, zie je een 1,60 meter kleine, aantrekkelijke en lieve dame met een schitterende glimlach. Je zou wellicht denken dat ze modellenwerk doet. Maar niet dat ze zesvoudig wereldkampioen kickboksen én wereldkampioen Muay Thai is. Ze oogt onschuldig, maar eenmaal in de ring staat ze haar mannetje. Net als haar echtgenoot en trainer, de boomlange vechter Hesdy Gerges.

Tijdens het tiende gevecht van de avond in de SSE Arena maakt Kielholtz haar opwachting. Tegenstander Bryony ‘Killabee’ Tyrell uit het Zuid-Engelse Southampton werkt in het dagelijks leven als verpleegkundige op de afdeling hematologie in een ziekenhuis, maar maakte van haar hobby kickboksen een verdienstelijke bijbaan die haar in Engeland al enkele kampioenschappen in het vlieggewicht tot 57 kilo opleverde. Kielholtz is dan ook op haar hoede voor de Britse: “Bryony is sterk, maar ik heb goed getraind. Het is even geleden dat ik zelf in de kooi stond, nadat ik vorig jaar in september verloor van de Amerikaanse Veta Artega. Maar ik ben er klaar voor om Tyrell te kloppen.”

Wil je het hele artikel over de Hollandse glorie lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer sport Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'below-article-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5ed7c1377c02e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws