Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het regent levenslang

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column voor ons blad. Dit keer heeft hij het over Noffel die veroordeeld is tot levenslang.

Het regent levenslang

Het lijkt niet eens meer bijzonder te zijn. Mensen nemen het bijna schouderophalend voor kennisgeving aan. Vorige week was de uitspraak in de zaak tegen Mocro Maffia-kopstuk Naoufal F., bijnaam ‘Noffel’.

Deze 38-jarige Amsterdammer zat al een tijdje vast voor de mislukte liquidatie op Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen in 2015. Door een sloot in te rijden wist Peter R. te ontkomen aan zijn moordcommando dat in een doodgewone woonwijk met ratelende geweren op hem afliep. Voor deze zaak kreeg Noffel achttien jaar.

De straf die nu is uitgesproken gaat over de moord op een electricien Ali Motamed, in Almere in 2015. Net als in de zaak in Diemen doet communicatie over pgp-telefoons in de Almere-zaak Noffel de das om.

Sommige criminelen dachten vrijuit te kunnen babbelen over hun pgp-telefoons. Over die lijnen werd geroddeld, gelachen en dus ook opdrachten uitgegeven voor liquidaties. Maar de pgp’s werden gekraakt en de berichten die verborgen moesten blijven kwamen voor iedereen naar buiten.

De moord op Motamed was ‘een mooi klusje in Almere’ voor ‘130’.

Over het slachtoffer: ‘Bro een turk hij werkt gewoon alles elctro shit ofzo hij rijd witte busje met Eneco erop waar hij moet slapen weet ik niet en wil ik niet eens weten hahaha simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles.’ In werkelijkheid was Motamed een Iraniër van 56, maar dat deed er niet toe.

De rechtbank in Amsterdam is klaar met het ‘koelbloedig en gewetenloos’ liquideren. Eerder deze maand kregen Willem Holleeder (61) en Mocro-gangsters Omar L. (28!) en Hicham M. (25!!) de allerhoogste straf opgelegd. De rechtbank sprak over Noffel die ‘met kennelijk gemak en zonder enig moreel besef’ uitmaakte wie dood moest. “Het was voor hem een puur zakelijke aangelegenheid met, naar het lijkt, enkel een financieel motief. Dit getuigt van een volkomen gebrek aan geweten en aan respect voor het leven van anderen.”

Toch is er iets geks aan de hand met die zaak. Want slachtoffer Ali Motamed was geen ‘simpele mannetje’. In werkelijkheid was hij Mohammad Reza Kolahi Samadi, die in Iran ter dood was veroordeeld voor de beruchtste bomaanslag ooit in Teheran in 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om, inclusief vier ministers en de tweede man van de Iraanse Islamitische Republikeinse Partij. Samadi werd ter dood veroordeeld in Iran, maar wist te vluchten en kwam uiteindelijk in Nederland, in Almere, terecht. Onze inlichtingendienst AIVD heeft gezegd dat er sterke aanwijzingen zijn dat het Iraanse regime achter de moord op Motamed zit, maar daar zijn geen bewijzen voor gevonden door het Openbaar Ministerie. En Noffel heeft er tijdens de behandeling van zijn zaak niets over gezegd.

Als het echt zo is dat het Iraanse regime gebruik weet te maken van dit soort individuen om hier een politieke moord te plegen, dan is dat zeer verontrustend.

De telefoon van Noffel staat voorlopig uit, maar wie kennen ze verder nog?