Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Haalde de vermiste Mohamed Anaya wéér coke uit een container?

Dat er containers vol coke via de Rotterdamse haven binnenkomen, is geen nieuws. Minder bekend is de smokkel middels tassen vol drugs, die in een ver land in containers worden bijgeplaatst...

drugs

Dat er containers vol coke via de Rotterdamse haven binnenkomen, is geen nieuws. Minder bekend is de smokkel middels tassen vol drugs, die in een ver land in containers worden bijgeplaatst en in Rotterdam door criminelen worden uitgehaald. Deze ‘uithalers’ gaan steeds professioneler te werk, ook al worden ze geregeld gepakt, zoals ook de nu vermiste Mohamed Anaya overkwam. 

Het mysterie van de verdwenen uithaler

Het is vrijdag 14 juli rond 13.00 uur als de 26-jarige Mohamed Anaya in zijn zwarte Volkswagen Golf stapt en vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar Den Haag rijdt. Mohamed heeft er een afspraak, zo heeft hij zijn moeder laten weten, maar waarvoor en met wie is niet duidelijk. Om 13.27 uur registreert een camera op de Rijswijkseweg in Den Haag de passerende Golf. Kort daarna wordt het stil rond de Rotterdammer. Drie dagen later wordt de auto in Rijswijk teruggevonden.

Het is al snel duidelijk dat het om een zeer urgente vermissing gaat. Geheel tegen zijn gewoonte heeft Mohamed zijn mobieltje niet meer gebruikt en ook geen geld meer opgenomen. Verontrustend is ook dat er allerlei persoonlijke spullen van de Rotterdammer in de auto worden aangetroffen. Als de recherche camerabeelden van de gereden route onderzoekt, wordt duidelijk dat er nogal wat verdachte bewegingen zijn geweest. Het heeft er alle schijn van dat de auto door anderen in Rijswijk is achtergelaten.

Zwartst denkbare scenario

Het is vanwege de levenswandel van Anaya dat de recherche rekening houdt met het zwartst denkbare scenario. Na een paar jaar beroepsopleiding aan het Albeda College en het Nova College in Rotterdam belandt Mohamed in de lucratieve maar gevaarlijke wereld van de drugshandel. Met wisselend succes. Het levert hem een leven vol poenerig vermaak en uiterlijk vertoon op, maar ook de nodige moeilijkheden en spanningen. In 2013 wordt hij samen met nog negen verdachten opgepakt als hij zich in de Rotterdamse haven voordoet als medewerker van het containeroverslagbedrijf ECT en probeert een partij van 350 kilo coke uit een container te halen. Anaya draait voor zes jaar de cel in. Er loopt nog altijd een ontnemingszaak tegen hem; Mohamed moet 20.000 euro, die hij heeft verdiend met criminele praktijken, aan de staat terugbetalen.

Was Anaya, die volgens zijn familie na z’n vrijlating ‘het licht had gezien’ en ‘juist weer op de goede weg was’, toch weer gevallen voor de verlokkingen van het snelle geld? De politie houdt er ernstig rekening mee. Kort voor Mohameds vermissing zijn er namelijk tassen met coke door de douane onderschept, iets waarover uit onderzoeksbelang niets via de media naar buiten is gebracht. Een van de theorieën is dat Anaya door zijn opdrachtgevers verantwoordelijk is gehouden voor de verdwenen partij en dat met de dood heeft moeten bekopen.

Wil je het hele artikel over drugs lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen. Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..