doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wild van haar wolven

WOLVENEXPERT TATJANA wordt elke ochtend wakker met het gehuil van een roedel wolven in haar achtertuin. Twintig daarvan bracht ze eigenhandig groot. “Als de wereld vergaat, zal ik hier overleven met mijn wolven in het bos.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
wolf

WOLVENEXPERT TATJANA wordt elke ochtend wakker met het gehuil van een roedel wolven in haar achtertuin. Twintig daarvan bracht ze eigenhandig groot. “Als de wereld vergaat, zal ik hier overleven met mijn wolven in het bos.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Tatjana Schneider (51) werd geboren in Duitsland en verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Nederland. Vanaf 1993 pendelde ze meerdere keren per maand van Limburg naar het Duitse Merzig, net onder Luxemburg, om wijlen Werner Freund, oprichter van Wolfspark Werner Freund, als vrijwilliger te assisteren. Dagenlang zat Tatjana daar tussen de wolven en bracht zij de welpen met de hand groot. Zo ontstond een bijzondere en hechte band met de dieren. “Mijn gelukkigste momenten waren altijd de vroege uurtjes voordat het park zijn deuren opende. Uren van tevoren liep ik dan de heuvel op om in alle stilte met mijn wolven te zitten. Puur observeren en samenzijn.”

Al meer dan 25 jaar bestudeert ze inmiddels het gedrag van de Canis lupus. Het nauwe contact met de wolven en het feit dat Tatjana volledig door de dieren wordt geaccepteerd stelt haar als geen ander in staat om nieuwe inzichten te verwerven in het familieleven van de wolf, zonder de dieren in hun natuurlijke gedrag te storen.

Ze draait een shaggie, en schenkt zichzelf een mok koffie in wanneer de eerste beller zich in alle vroegte aandient. Ergens in de buurt is een ree aangereden en Tatjana mag het dode beest komen ophalen. Hij is nog vers, dus het is zaak er zo vroeg mogelijk bij te zijn op deze zonovergoten ochtend. De penetrante geur van gestold bloed vult de jeep wanneer ze even later het kadaver inlaadt. Tatjana is als leider van Wolfspark Werner Freund een alom bekend persoon in het Duitse Saarland. Al het voedsel voor haar wolven wordt gratis ter beschikking gesteld. Zo'n zestig boeren in de omgeving doneren runderen en kalveren en zelfs jagers leveren reeën aan. Op die manier vindt het aangereden wild en het gestorven vee een nuttige bestemming.

Opgehangen aan vleeshaak

In een koelcel wordt het kadaver van de aangereden ree aan een vleeshaak opgehangen en door Tatjana klaargemaakt voor consumptie. Het is voedertijd voor de wolven. Bovendien staat er een rondleiding op het programma om scholieren kennis bij te brengen over deze veelbesproken en vaak ten onrechte gevreesde  predator.

Wil je het hele artikel over de wolven lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois!. Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws