doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Vechten op z’n middeleeuws

Mannen die in compleet middeleeuws harnas andere mannen in mootjes hakken met zwaarden en bijlen. Ze heten the Lions of Steel en timmeren aardig aan de weg in de wereld van Buhurt, een middeleeuwse vechtsport.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9c627373a2 img{#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9c627373a2 img{#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9c627373a2 img{#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9c627373a2 img{#fig-63d9c627373a2 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}middeleew

Mannen die in compleet middeleeuws harnas andere mannen in mootjes hakken met zwaarden en bijlen. Ze heten the Lions of Steel en timmeren aardig aan de weg in de wereld van Buhurt, een middeleeuwse vechtsport. Panorama volgde deze stalen leeuwen tijdens Kening Striid, het toernooi waarop teams zich kunnen kwalificeren voor de Champions League van het middeleeuws vechten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Miezer en pijpenstelen wisselen elkaar af, de hele ochtend al, de ondergrond is modder, de lucht belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. Maar ja, dit is geen sport voor watjes, in de middeleeuwen werd de strijd ook niet gestaakt als het regende. En dus zetten vijf vechters van de Lions of Steel hun helmen op, riemen ze hun schilden vast. Trekken hun zwaarden. Gauw nog wat dextrootjes vóór de vizieren dichtklappen. Niet meer praten nu. Focus.

Vijf reuzen in rood-zwart-gele tabberds betreden de arena, die in de Buhurtwereld een list heet. Een omroeper in kilt buldert – of eigenlijk is het bijna een soort grunten – vanaf het podium:'“So now entering the list, a huge success from last season: from the Czech Republic: Prrrrrraaaague! Trrrrrroooollls!”

Dan de Lions. Qua intimidatie doen ze niet onder voor de Tsjechen. Woeste blikken, weelderige baarden. Handen als kolenschoppen, dijen als boomstammen. “Give it up fooooorrrrrrr Liiiiiioooons! ooooof! Steeeeeeeeel!!!” Het publiek woohoooot en klapt. Stalen leeuwen, Praagse trollen.“Lions of Steel!” roept een van de mannen. “LOS!!!” buldert de rest terug, met stemmen gefilterd door metaal. De marshal, de scheidsrechter in deze sport, gaat in het midden staan, geel-zwart gewaad aan, gele vlag in de hand. “Ready? Ready?” Twee keer bevestiging, de vlag gaat omhoog.

Ze gaan.

Ronde één. Klettergeweld. Zwaarden op helmen, bijlen op buiken. Een en al metaal en testosteron. “Kléng! Kléng! Déng!” De vechters zakken weg tot hun enkels. Binnen een paar seconden liggen de eerste Lions in de modder. Anderen hangen over de list, het hout zucht en kraakt. “Laat ’m je hoofd niet vastpakken! Houd vól, jongens!”

Mikado

Eerder die ochtend, een partytent op het terrein waar de mannen de afgelopen nacht hebben gekampeerd. De vechters, in burger nog – joggingbroeken, tattoos die onder T-shirts vandaan piepen – in een kring om een blauw stuk zeil heen. Op het zeil ligt een grote berg zwaarden, bijlen en schilden. Mikado voor ridders.

Geen varkens aan het spit als ontbijt; maar brave bolletjes ham en kaas. “Varkens aan het spit zijn voor het publiek,” lacht vechter Roel van der Aa (33). Voor de re-enactors, zeg maar. Oei, gevoelig puntje. Als de mannen ergens níet mee geassocieerd willen worden zijn het re-enactors, of nog erger: larpers. Ook de verslaggeefster was hier vooraf vriendelijk doch dringend voor gewaarschuwd: wat je ook doet, wil je ons alsjeblieft niet zo noemen?

Wil je het hele artikel over vechten op z'n middeleeuws lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois!. Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws