Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Erik van Muiswinkel verwacht niet terug te keren als Hoofdpiet

Erik van Muiswinkel denkt niet dat hij als Piet terugkeert bij de landelijke intocht of het Sinterklaasjournaal, ook al maakte de NTR dinsdag bekend dat het alleen nog roetveegpieten gaat inzetten. "Dat heeft te maken met de manier waarop ik afscheid heb genomen", zegt Van Muiswinkel tegen BuzzE. "Dat is niet in goede vrede gegaan. Ik verwacht niet dat ze me terug willen, de leiding van de NTR."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Van Muiswinkel verleende achttien jaar lang zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal. Tussen 1998 en 2015 was hij als Hoofdpiet de rechterhand van de goedheiligman. Samen met Jochem Myjer, 'Pietje Paniek', besloot hij in 2016 op te stappen. Van Muiswinkel vond dat zijn typetje niet met de tijd was meegegaan. Al in 2013 pleitte hij voor het aanpassen van Piet.

De cabaretier zegt verheugd te zijn over het afschaffen van Zwarte Piet. "Het is algemeen bekend wat ik ervan vind: deze ex-hoofdpiet vindt al een jaar of zes dat Zwarte Piet geveegd moet worden. Het is een negentiende-eeuwse karikatuur waar we vanaf moeten. In Amsterdam is het gelukt, net als in Haarlem." De afwezigheid van Zwarte Piet vermindert het plezier van de kinderen niet, denkt Van Muiswinkel. "Dus het is logisch dat Zwarte Piet ook bij de landelijke intocht verdwijnt."

Toch houdt Van Muiswinkel de deur naar een terugkeer bij de NTR op een kier. "Voor een grappig tussenrolletje kunnen ze me altijd bellen. Wat mij betreft is er geen kwaad bloed meer."