Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amerikaanse centrale bank verlaagt rente weer

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw verlaagd. De Amerikaanse koepel van centrale banken haalde een kwart procentpunt van het belangrijkste rentetarief af. De beleidsmakers waren verdeeld over hoe het rentebeleid er de komende tijd uit moet zien. Zij lieten weten "te handelen zoals nodig is om de economische groei vast te houden".

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Van de zeventien beleidsmakers zagen er vijf geen noodzaak voor een rentestap. Vijf anderen vonden een verlaging van een kwart procentpunt voor de rest van dit jaar voldoende. De overige zeven wilden een verlaging met een half procentpunt.

In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden.

Steuntje

Met de renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug krijgen, zei bankpresident Jerome Powell. Onder meer de bedrijfsinvesteringen en export vielen tegen. De uitgaven van huishoudens stegen nog altijd sterk.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie.