Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nabestaanden duikster willen zwaardere aanklacht

ARNHEM (ANP) - Nabestaanden van de 23-jarige marineduikster die november 2015 omkwam bij een duikongeluk op Curaçao, willen een zwaardere aanklacht tegen vier betrokken militairen bij die duik. Ze beginnen daarom een klachtprocedure bij het gerechtshof om af te dwingen dat het Openbaar Ministerie (OM) de beschuldiging verzwaart.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat bleek donderdag in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tijdens een eerste rechtszitting tegen de vier militairen.

Het OM beschuldigde daar een vrouw uit Den Helder (50), haar instructeur uit Anna Paulowna (51) en twee meerderen uit Hippolytushoef (52) en Alkmaar (45) ervan dat zij de "veiligheidsvoorschriften niet volgden, met dodelijke afloop". De nabestaanden willen vervolging wegens het zwaardere dood door schuld, een beschuldiging die het OM na onderzoek heeft laten varen.

De duikster kwam om nadat zij water in haar masker kreeg en haar spraakverbinding met haar collega’s wegviel. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestapt op 'lijncommunicatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout en hulp kwam te laat.