Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlandse documentaires genomineerd voor Emmy

Twee Nederlandse producties maken in november kans op een Emmy. De documentaires Dance or Die en Bellingcat, Truth in a Post-Truth World zijn genomineerd voor de International Emmy Awards, werd donderdag bekendgemaakt.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De prijzen gaan naar elf televisieproducties die buiten Amerika zijn gemaakt. Dance or Die, van regisseur Roozbeh Kaboly, is genomineerd in de categorie Arts Programming. Bellingcat, Truth in a Post-Truth World van Hans Pool maakt kans op de award voor beste documentaire.

Dance or Die gaat over de Syrische danser Ahmad Joudeh die door het Nationale Ballet naar Amsterdam werd gehaald. Van hem werd in 2016 een reportage gemaakt voor Nieuwsuur. Kaboly bleef hem daarna volgen. In de documentaire is te zien dat hij zijn familie mist en wordt gekweld door oorlogsherinneringen. In Bellingcat, Truth in a Post-Truth World volgt Pool een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audioanalyses inzet om diepgravend onderzoek te doen.

Vorig jaar werden er ook twee Nederlandse producties genomineerd. De docu Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal van de NTR verzilverde toen zijn nominatie in de categorie Arts Programming.

De uitreiking van de 47e International Emmy Awards is op 25 november in New York.