Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sjamaan opgepakt die Poetin wil 'verdrijven'

MOSKOU (ANP) - De Russische politie heeft donderdag een sjamaan opgepakt die onderweg was naar Moskou om president Vladimir Poetin uit het Kremlin te "verdrijven". De man, die Poetin een demon noemt, begon zijn wandeltocht in maart vanuit het deelgebied Jakoetië, duizenden kilometers van Moskou.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De politie pakte de man op bij een snelweg in Siberië vanwege een misdaad die hij had begaan. Om wat voor delict het gaat is niet bekendgemaakt. Amnesty International veroordeelde de arrestatie van de man. "De actie van de sjamaan is excentriek, maar de reactie van de Russische autoriteiten is overdreven", liet de organisatie weten. "De man moet vrij zijn om zijn politieke standpunten te uiten, net als iedereen."

De sjamaan verwachtte naar eigen zeggen in 2021 aan te komen in Moskou. Wat de man bedoelde met het "verdrijven" van Poetin is niet duidelijk.

Een sjamaan is iemand die zegt dat hij contact heeft met geesten om zo onder meer zieken te genezen en voorspellingen te doen. Sjamanisme komt nog steeds voor in diverse culturen en traditionele geloven.