Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Noordelijk Filmfestival eert overleden Pieter Verhoeff

Het Noordelijk Filmfestival viert dit jaar zijn 40e editie met een bijzondere ode aan de Friese regisseur Pieter Verhoeff, die in april op 81-jarige leeftijd overleed. Tijdens het filmfestival wordt een groot deel van het oeuvre van Verhoeff vertoond op groot doek. Hoogtepunt is de vertoning van zijn miniserie De vuurtoren uit 1994.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De vuurtoren wordt op zondag 10 november getoond in Stadsschouwburg De Harmonie. Voorafgaand vindt er een in memoriam plaats. Door middel van fragmenten en gesprekken met bijzondere gasten wordt teruggeblikt op Verhoeffs carrière als filmmaker.

Naast De vuurtoren vertoont het Noordelijk Film Festival vijf bekende (moderne) klassiekers van Verhoeff. Dit gebeurt op een traditionele 35mm-projector die voor de gelegenheid speciaal wordt geïnstalleerd. Het teken van het beest (1980), De dream (1985), Van geluk gesproken (1987), Nynke (2001) en De brief voor de koning (2008) waren samen goed voor acht Gouden Kalveren in verschillende categorieën. De originele en deels geconserveerde 35mm-prints, afkomstig uit de archiefcollectie van EYE Filmmuseum, zijn te zien op zaterdag 9 en zondag 10 november in het voormalige Filmhuis Leeuwarden.

Documentaires

De veelzijdige Verhoeff maakte naast speelfilms tal van documentaires. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn hiervan twee te zien: Yn dat sykjen sûnder finen (2008) over dichter Tsjêbbe Hettinga en Dwers & Tear (2014) over Verhoeffs vaste componist Cees Bijlstra. Ook wordt Verhoeffs veelbesproken afstudeerwerk, de mockumentary Rudy Schokker huilt niet meer (1974), vertoond. Samen met de later geschoten korte film Rudy Schokker Revisited (2008).

Het Noordelijk Film Festival vindt van 6 tot en met 10 november plaats in Leeuwarden.