Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onschuldig vast in de hel van Marrakech

De vergismoord op de zoon van een hoge Marokkaanse rechter, november 2017 in Marrakech, intensiveert de jacht op kopstukken van de Mocro Maffia.

Marrakech

De vergismoord op de zoon van een hoge Marokkaanse rechter, november 2017 in Marrakech, intensiveert de jacht op kopstukken van de Mocro Maffia. De verbetenheid is begrijpelijk, maar het lijkt erop dat er naast de terecht veroordeelden onschuldigen de dupe zijn geworden. Onder wie zakenman Najim Yassir (40) uit Scheveningen en in mindere mate – diens neef Mohammed. Die laatste zat twee jaar vast in Marokko en is nu vrijgelaten, in afwachting van het hoger beroep. Hij vertelt over de hel van Marrakech.

Op donderdagavond 2 november 2017 is het zoals gewoonlijk druk op het terras van café La Crème in het centrum van Marrakech. De Nederlandse eigenaar Mustapha (‘Moes’) F. zit aan een van de tafeltjes. Even verderop zit student geneeskunde Hamza Chaib (26), zoon van een hoge rechter, aan een tafeltje met een meisje. Ze hebben thee besteld.

Om kwart voor acht stopt er een motorscooter. Een man met een integraalhelm, waar lange rastavlechten onder vandaan komen, schiet Hamza van dichtbij dood. Zijn tafelgenote raakt zwaargewond. Moes weet direct dat de aanslag voor hem is bedoeld. Kort tevoren zat hij nog aan het tafeltje waar de student zat. Hij vlucht naar Casablanca en wordt later aangehouden.

De politie houdt al snel het moordcommando aan: Shardyone ‘Dyon’ S. (29) en Edwin R.M. (24), jeugdvrienden uit Amsterdam, beiden van Caribische komaf. Maar wie is de opdrachtgever? De Marokkaanse en Nederlandse politie komen tot de conclusie dat Moes het doelwit was vanwege zijn rol in de Mocro Maffia: hij wordt gezien als opvolger van de in 2014 bij Marbella geliquideerde Amsterdamse drugshandelaar Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan. In Nederland wordt hij vaak genoemd als de man achter de club No Limit in Zoetermeer, een pand dat de afgelopen jaren met enige regelmaat ’s nachts is beschoten. In Marokko is hij de uitbater van café La Crème en de nabijgelegen Club Cappuccino. In dat land voelt hij zich betrekkelijk veilig: Daar worden zelden liquidaties gepleegd. Te gevaarlijk. Wie in Marokko in het bezit van een wapen wordt aangetroffen, heeft een ernstig probleem.

Huis van 10 miljoen

In oktober 2017 overlijdt in Marokko de moeder van de succesvolle zakenman Najim Yassir. Hij is vastgoedhandelaar en heeft een keuken- en badkamerbedrijf in Rotterdam. In Marokko worden doden snel begraven, bij de begrafenis kan hij onmogelijk aanwezig zijn, maar hij besluit zijn najaarsvakantie dit keer niet op Ibiza of in een van zijn favoriete exotische oorden te houden, maar in Marokko. Om zijn familie te bezoeken en uit te rusten.

Zijn neef Mohammed: “Ik had hem al heel lang niet meer gezien. Ik belde hem op om hem te condoleren. We raakten in gesprek en hij vroeg of ik zin had om naar Marokko te komen. Hij was daar alleen.”

Hamza is op slag dood, zijn vriendin Fatima overleeft de vergismoordaanslag.

Najim staat in Nederland bekend als ‘de Hollander’. Gerespecteerd zakenman, geen enkele connectie met criminaliteit. Mohammed: “Hij woont in Scheveningen in een huis van 10 miljoen, zijn kinderen hebben huizen van 3,5 miljoen, hij heeft helemaal geen reden om zich met drugshandel of wat dan ook bezig te houden. Toen hij werd opgepakt droeg hij een horloge van 175.000 euro. Hij had dertien auto’s en in Nederland meerdere huizen en villa’s, alles op eigen naam. Hij leefde in grote luxe, het is waanzin te denken dat hij met drugsdealers en zo om zou gaan. Hij heeft juist altijd afstand gehouden van Marokkanen, wat hem weleens kwalijk is genomen. Maar hij had vooral exclusieve klanten, mensen die 150.000 euro uitgeven voor een keuken. Hij zei: Dat doen ze niet als er de hele tijd Marokkanen in de zaak rondlopen.”

En zo reist Mohammed eind oktober naar Marokko. “Mijn oom had eerst een appartement gehuurd, ongeveer een week. Toen ik er was gingen we naar een hotel. In een appartement mag je geen alcohol gebruiken en geen vrouwen op bezoek hebben.”

Wil je het hele artikel over de vergismoord lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaad! Ook is die hier te bestellen