Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe schokkende feiten in toeslagenaffaire Belastingdienst

De top van de Belastingdienst heeft bewust de kinderopvangtoeslag van een aantal gezinnen stopgezet, terwijl ze daar wel recht op hadden. Dat blijkt uit stukken die RTL Nieuws en Trouw in handen kreeg.

Nieuwe schokkende feiten in toeslagenaffaire Belastingdienst

In die stukken valt te lezen dat Hans Blokpoel, toenmalig directeur van de Belastingdienst, "alles wilde laten dichtdraaien, ook toeslagen, zelfs als ouders er waarschijnlijk wel recht op hadden". 

Dit had alles te maken met een nieuwe aanpak van de Belastingdienst om toeslagenfraudeurs op te sporen. Dit gebeurde door het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), dat geleid werd door Hans Blokpoel. Aanleiding hiervoor was het aanpakken van een gastouderbureau in Eindhoven, dat verdacht werd van fraude en daarmee eigenlijk de toeslagenaffaire aan het rollen bracht. Zo'n 300 ouders werden hier de dupe van, aangezien er voordat het onderzoek op gang was gekomen intern bij de belastingdienst al vaststond dat alle toeslagen bij de ouders moesten worden stopgezet.

Achteraf bleek dat deze toeslagen onterecht waren stopgezet, maar indertijd werden de ouders wel gesommeerd grote bedragen (in sommige gevallen zelfs tienduizenden euro's) terug te betalen aan de Belastingdienst. Veel gezinnen kwamen hierdoor in financiële problemen. Nu blijkt dat ten tijde van het stopzetten van deze toeslagen het bij de top van de Belastingdienst al bekend was dat deze beslissing in 'waarschijnlijk zo'n 20% van de gevallen onterecht is'. Toch is ervoor gekozen deze aanpak te handhaven. 

Inmiddels is er door een commissie onder leiding van Piet Hein Donner gekeken naar de schade die de gedupeerde gezinnen hebben geleden. Zij zijn van mening dat de gezinnen niet alleen hun gemaakte kosten terug moeten krijgen, maar ook een ruimhartige vergoeding voor de geleden immateriële schade. De commissie zal zich nu buigen over de inhoud van deze vergoeding.