Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bendegeweld in godvergeten Honduras

Al jaren gaat het Midden-Amerikaanse Honduras gebukt onder uitzichtloze armoede en het nietsontziende geweld van criminele bendes.

Godvergeten Honduras

Meer en meer inwoners zijn de ellende zat en vluchten naar de Verenigde Staten. Een nieuw akkoord tussen president Trump en zijn Hondurese collega moet die vlucht een halt toeroepen.

Veel ouder dan een jaar of 13 zal het gemaskerde ventje niet zijn. Waar z’n Nederlandse leeftijdsgenoten misschien nog met Knex of Playmobil in de weer zijn, zwaait de Hondurese tiener met wat lijkt op een Glock. Trots poseert hij, het vuurwapen losjes in zijn rechterhand geklemd, voor een fotograaf. De kans dat het kereltje – lid van de alom gevreesde bende Barrio 18 – een bruut en waarschijnlijk kort leven tegemoet gaat, is zeker niet te verwaarlozen. De foto is namelijk gemaakt in San Pedro Sula, een uiterst beruchte stad nabij de grens met Guatemala. 

Het sterk verarmde San Pedro Sula voert al sinds jaar en dag lijstjes met de gevaarlijkste steden op aarde aan. In 2013 ligt het moordcijfer in de ruim 700.000 zielen tellende stad op maar liefst 187 per 100.000 inwoners. Even ter vergelijking: datzelfde jaar komen in heel Nederland 147 mensen om het leven door moord of doodslag. Tot 2016 krijgt de tweede stad van Honduras zelfs consequent de afschrikwekkende titel ‘Moordhoofdstad van de wereld’ toegekend (in dat jaar zou de Venezolaanse hoofdstad Caracas die dubieuze eer overnemen). Bendes – lokaal maras genoemd – maken in nogal wat buurten de dienst uit. Ondernemers, groot en klein, staan hier voor een ingrijpende keuze: afpersing slikken of oprotten. En wie blijft zonder royale ‘belastingen’ aan de bendes af te dragen, zal dat vroeg of laat met een gewelddadige dood moeten bekopen. 

De wil van de maras is in deze godvergeten buurten letterlijk wet, aangezien de politie de wijken vaak niet eens durft te betreden. Van een inbraak maken buurtbewoners daarom eerder melding bij de plaatselijke gang dan bij de politie. Het kan voorkomen dat de bende vervolgens besluit te bemiddelen, maar er zijn ook aanwijzingen dat gangsters soms afrekenen met kruimeldieven. Simpelweg een manier om de controle te bewaren en het criminele monopolie in eigen handen te houden. 

Ziedend kijkt een gearresteerd Barrio 18-lid in de lens van de camera.

Maar het is niet de enige manier waarop de machtswellust van de maras het alledaagse leven van welwillende buurtbewoners beheerst. Boodschappen doen of een klus aannemen in een wijk die in handen is van een rivaliserende bende? Vergeet het maar. Het kan levensgevaarlijk uitpakken, ook al is het winkeltje of de verbouwing slechts twee straten verderop. Dat je met de wetten van de maras maar beter niet kunt spotten, beseft vrijwel iedereen in het kleine Midden-Amerikaanse land. Bijna elke familie heeft wel een geliefde die verwond, gekidnapt of gedood is door de bendes.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je de hele reportage zien met nog meer foto's? Bestel ons magazine dan HIER.