Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Goedele Liekens is nog lang niet klaar

Goedele Liekens heeft een nieuw boek geschreven over, uiteraard, seks. Dit zijn onze favoriete standjes van haar.

Goedele Liekens is nog lang niet klaar

Beginstandje

De fabrieksinstellingen van Goedele dateren van 21 januari 1963. Ze groeit op in een Belgisch dorpje op het platteland. Ze heeft vier zussen. Vader was bankier bij de Boerenbank, moeder een boerendochter. Haar jeugd in het dorpje Begijnendijk omschreef ze in een interview als ‘een soort Little House on the Prairie’, met lieve warme ouders. En een vader die zo perfect was, dat ‘hij de lat voor de mannen in haar leven wel erg hoog legde’. Maar ook zei ze over haar jeugd: “Ik leefde in een emmer. Had niets van de wereld gezien.” Mogelijk dankzij een totaal gebrek aan afleidende randzaken blijkt ze een goede leerling en gaat ze psychologie studeren. Ze loopt stage in een gevangenis, wat ze als heel avontuurlijk ervaart, en lijkt een braaf zedig leven tegemoet te gaan.

Miss België 1986, op haar 23ste.

Mis(s)standje

Maar dan blijken er meer standjes in Goedele te zitten. Voor haar studie kiest ze seksualiteit als specialisme. “Mogelijk als Freudiaanse reactie op mijn brave jeugd,” denkt ze zelf. Na haar studie volgt een master seksuologie. Hoewel je zou verwachten dat ze zelf veel onderzoek doet naar de materie, omschrijft ze zich als braaf in die tijd. “Ik was vrij laat met het hebben van seks. Mijn eerste keer geschiedde toen ik achttien was. Met een vriendje dat ik al langer had en alles was zorgvuldig voorbereid.” 

Op 9 mei 1986 leert heel de wereld Goedele plots kennen: ze wordt die dag verkozen tot Miss België. Uitkomst van een uit de hand gelopen grap, vertelt ze: “Mijn zussen hadden een foto opgestuurd en opeens kreeg ik een brief waarin stond: Proficiat, u bent geselecteerd.” Toen ze hoorde dat er een gratis tripje naar Italië bij was inbegrepen, besloot ze mee te doen. Voor een meisje dat opgroeide in ‘een emmer’ was dat immers een wereldreis. Goedele arriveert met lippenstift en op het laatst snel nog aangeschafte mascara, en ziet vervolgens hoe alle andere meisjes met tassen vol make-up komen binnenlopen. “Ik denk dat ik daarom ook heb gewonnen. Ik was het buitenbeentje. De eerste Miss België ook met een universitair diploma. Met überhaupt een diploma.” 

De camera’s houden van Goedele.

Opgewonden standje

Goedele bleek al snel een Miss met ballen. Bij de Miss Universe-verkiezingen in Panama is ze zeer opstandig. Ze weigert op te komen dagen op feestjes speciaal voor gasten die extra betaalden om zich te kunnen omringen met vrouwelijk schoon en peinst er niet over het staatshoofd van Panama de hand te schudden ‘omdat hij een fout regime leidt’. Het maakt haar alleen maar bekender. Ook later kan ze zich soms niet inhouden. In 2010 noemt ze de hoofdredacteur van de Belgische Story een pedofiel en de schrijver van een door haar gewraakt verhaal over haarzelf een ‘hoerenloper’. In het bewuste verhaal wordt gesuggereerd dat een ‘geheime relatie van Goedele de oorzaak zou zijn van haar scheiding’. Liekens is woedend. Ze is overigens wel zo eerlijk om aan te vullen dat haar beweringen niet kloppen. “Maar als zij roddels mogen verspreiden, mag ik dat ook.”

Het is trouwens niet zo dat de Vlaamse een orgastisch genoegen ontleent aan conflicten. Integendeel: “Ik hou niet van conflicten. Maar het is de tante Nonneke in mij. Als ik denk dat iets niet klopt, kan ik mijn mond niet houden.”

Tv-standje

De stelling dat seks op televisie geen goed idee is, snijdt alleen hout in de mop hierover (“Je valt er steeds vanaf”). Want qua kijkcijfers scoort seks alsook er over praten juist prima op televisie. En dat laatste kan Goedele beter dan ieder ander. En dus doet de fraaie Vlaamse, die met groot gemak over alle facetten van seks keuvelt, het goed op televisie. Een optreden in het Nederlandse programma RUR (met Jan Lenferink) blijkt de aftrap voor vele tv-programma’s die La Liekens zal (co-)presenteren. Sexy, slim en met zachte Vlaamse tongval; het blijkt een recept voor succes. Ze slokt alle mogelijkheden gretig op. “Als kind droomde ik van avontuur en het buitenland. En ik heb het allemaal meegemaakt en er gulzig van genoten.” 

Nederland en Goedele blijken een goede combinatie. Een van haar eerste baantjes als seksuologe heeft ze bij de Rutgers Stichting in Den Haag. Goedele zegt later dat ze in Nederland ook leerde (nog) meer te durven zeggen wat ze dacht. “In Nederland is men een stuk minder preuts dan in de meeste andere landen. Een Nederlands meisje durft wel te zeggen dat ze iets niet lekker vindt. De mosterd komt absoluut uit Nederland.” 

Als Goodwill-ambassadeur voor de VN, in 2018.

In datzelfde Nederland krijgt ze ook haar eerste eigen tv-programma. Een talkshow en over de titel ervan is waarschijnlijk lang nagedacht: Goedele. Een jaar later volgen de Belgen, waar ze vanaf 1989 de co-presentatie doet van Wie ben ik?, Meer moet dat niet zijn en – meer op haar mooie lijf geschreven – Liefde, Lusten en Lasten dat ze zelfstandig presenteert. Want als het over seks gaat, heeft Goedele geen hulp nodig. Zowel in België als in Nederland blijft Miss Liekens een graag geziene gast op de beeldbuis. Het merendeel van haar programma’s handelt over seks: Over seks gesproken, Vanavond niet schat. Ze schreef ook columns voor onder meer Playboy en had tweemaal korte tijd een eigen tijdschrift die echter allebei voortijdig ejaculeerden. 

Goedele neemt geen blad voor de mond als het over seks gaat. Mogelijk helpt de zachte tongval, maar plat wordt seks bij haar nooit. Ze gaat ook weinig uit de weg. “Iets ingewikkelds op een heldere manier uitleggen is altijd mijn kunstje geweest, om dan psychologisch de diepte in te gaan,” zegt ze daarover. Een aantal van haar programma’s werd geproduceerd door haar eigen productiebedrijf: Jok Foe. Je hoeft geen genie te zijn om daar de woorden Fuck You in te herkennen. Ze richtte het bedrijf op in 2001, met haar toenmalige man Chris Cockmartin. Het huwelijk levert twee dochters en een scheiding op. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal lezen over Goedele? Bestel ons magazine dan HIER.