Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voormalig minister van Mexico opgepakt wegens banden met ‘El Chapo’

Grote verontwaardiging in de Verenigde Staten en Mexico. De voormalig minister van openbare veiligheid, de 51-jarige Genaro Garcia Luna, is in de Verenigde Staten opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel.

Voormalig minister van Mexico opgepakt wegens banden met ‘El Chapo’

Garcia Luna was ooit een van de machtigste mannen in Mexico. Hij was tussen 2006 en 2012 minister van Openbare Veiligheid en in die functie ging hij de strijd aan met de drugshandel in Mexico. Als minister had hij een militaire politie tot zijn beschikking, die hem hielp in het bestrijden van de drugshandel.

In de functie van minister had Garcia Luna jarenlang een dubbelrol. In ruil voor enkele miljoenen speelde hij gevoelige informatie door aan het Sinaloakartel, wat in die tijd werd gerund door Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Als minister had hij toegang tot interessante informatie over politieonderzoeken en rivaliserende bendes. Ook kneep de minister van Openbare Veiligheid een oogje toe bij de drugshandel van El Chapo.

De levenslange gevangenisstraf van El Chapo lijkt de Garcia Luna nu duur komen te staan. Een criminele handlanger van El Chapo heeft tegen de Amerikaanse politie verklaard dat hij tot tweemaal toe een grote sporttas met geld heeft overhandigd aan Garcia Luna in een Mexicaans restaurant. De inhoud was elke keer omgerekend een schamele 5,4 miljoen euro. De geldoverdrachten vonden plaats tussen 2005 en 2007.

Garcia Luna heeft zelf altijd in alle toonaarden ontkend. Wat hij niet wist, is dat de Amerikaanse autoriteiten hem ook al een tijd in de gaten hielden, wat uiteindelijk heeft geleid tot zijn arrestatie in de Amerikaanse stad Dallas. Er hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd, wegens drugshandel en omkoping.