Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Exclusief: een gesprek met de grote drugscrimineel Janus van Wesenbeeck

Elke zaterdag delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het lezen nog een keer de moeite waard is. Met vandaag, uit december van afgelopen jaar, een interview met Janus van Wesenbeeck.

Exclusief: een gesprek met de grote drugscrimineel Van Wesenbeeck

De Vlaams-Nederlandse serie Undercover is gebaseerd op de drie jaar lang durende undercoveractie van twee Vlaamse agenten bij ‘de bende van Janus van Wesenbeeck’. Hoe waarheidsgetrouw is zo'n serie en wie is Janus? Een gesprek met een van de grootste drugstycoons van ons land, van de wereld zelfs volgens sommigen.

Op maandagmorgen 24 juni 2019 meldt Janus van Wesenbeeck zich bij het hoofdbureau van politie in Eindhoven. Hij heeft gehoord dat de politie hem zoekt voor een inval in april 2016 in Best. Janus: “Toen ik hoorde dat de politie mij daarover wilde spreken, heb ik mezelf maar gemeld. Ik zei dat ik Ferry Bouman was en dat de recherche me zocht. Na vijftien minuten kwamen ze terug voor mijn paspoort. Ze konden me niet vinden in hun bestand. Toen zei ik: Ik ben Janus van Wesenbeeck.’ Die kenden ze wel.”

Ferry Bouman is de naam van de hoofdfiguur in de serie Undercover, de alom geprezen serie die losjes gebaseerd is op de zaak rond deze Janus. Het is zelfs zo’n succes dat er een tweede seizoen in de maak is. Janus wordt in Undercover gespeeld door de acteur Frank Lammers.

De serie Undercover is gebaseerd op Janus van Wesenbeeck.

Maar wie is deze Janus?

In het boek Busted van de Australische journalist Keith Moor wordt hij omschreven als een van de grootste drugsproducenten en -smokkelaars ter wereld. De Belgische misdaadverslaggever Joris van der Aa schrijft over hem dat hij meer dan twintig jaar meedraaide aan de top van de internationale georganiseerde misdaad. “Maar al die tijd bleef hij een onbekende voor het grote publiek. Vanuit een bescheiden bungalow op de Belgische camping Parelstrand runde de voormalige woonwagenbewoner een criminele multinational die tonnen hasj, amfetamines, xtc en cocaïne verhandelde. Janus spreekt geen tien woorden fatsoenlijk Engels, maar zijn tentakels reiken wel tot in Australië, Dubai, Ecuador, Hongkong, Marokko, Mexico, Venezuela, Zuid-Afrika en Zwitserland. Hij ontsnapte drie keer aan een moordaanslag, maar minstens even vaak duikt zijn naam op als opdrachtgever van onderwereldmoorden. Aan zijn heerschappij komt in 2009 een einde, als de Belgische en Nederlandse politiediensten een ultiem offensief lanceren tegen Janus en zijn clan.”

Woonwagenkamp Eindhoven

Van dat Engels, dat klopt niet. Janus kan er – net als met het Spaans – aardig mee uit de voeten. Geleerd in de gevangenis. Toen hij zich meldde op het politiebureau had hij er net zes jaar celstraf in België op zitten. Hij was in 2009 weliswaar veroordeeld tot veertien jaar, maar in 2015 liet België hem gaan, op voorwaarde dat hij niet meer in België zou komen.

Het chalet op de camping.

Janus werd geboren in december 1961 en groeide op in een woonwagenkamp in Eindhoven. In 2000 nam hij zijn intrek op camping Parelstrand in Lommel. Van 2006 tot 2009 draaide daar de undercoveractie, even over de grens bij Valkenswaard. Op zondag 14 juni 2009 eindigde die actie met een massale inval op de camping en op twintig adressen in België en Nederland. Janus van Wesenbeeck werd gearresteerd. Inmiddels heeft Janus ontdekt dat er een vies spelletje is gespeeld en dat hij verraden is door een van zijn beste vrienden. Een detail dat in het dossier vakkundig is weggemoffeld. Bovendien is hij vooral veroordeeld op basis van twee valse getuigenissen die in het dossier zijn weggemoffeld en waarvan zelfs zijn advocaten geen weet hadden.

Janus profileerde zich tussen 2000 en 2009 helemaal niet als een rijke drugsbaron: hij is altijd erg low profile gebleven. De Belgische en Nederlandse justitie kregen geen vat op hem. Janus vertelt nu voor het eerst dat een normale undercoveractie op hem niet gelukt zou zijn: “Ik had een Belgische magistraat plat, die vertelde dat er een undercoveractie zou worden opgezet. Toen die twee (de undercovers, red.) bij ons op de camping kwamen, wist ik meteen al hoe het zat. We hebben het spelletje meegespeeld.”

Het huisje van de Undercover-agenten.

Undercovers Billy en Nina 

Achteraf gezien riskant. Volgens Janus heeft met name agent Billy (niet zijn echte naam, red.) valse verklaringen afgelegd. Janus: “We hebben recent ontdekt dat de undercoveragenten veel contact hadden met een echtpaar dat ook op de camping stond. Ik weet bijna zeker dat zij de meest belastende informatie over mij aan de undercovers hebben verstrekt: belangrijke telefoonnummers van een stuk of zeven contactpersonen van mij in Europa. Billy zegt in het dossier dat hij bij mij binnen was in de caravan, dat ik mijn telefoon op een gegeven moment opwaardeerde en dat ik het briefje met de opwaardeercode verkreukelde en op tafel liet liggen. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Janus horen? Bestel Panorama dan HIER, of lees het op Blendle.