Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Linda de Mol: de copy-koningin

Er zijn maar weinig vrouwen die van hun broer een televisiezender cadeau krijgen, zoals Linda de Mol. Als creative director mag ze doen wat ze nodig acht om van Net5 een succesvolle vrouwenzender te maken.

Linda de Mol: de copy-koningin

Dat zal ook wel lukken, want succes heeft ze altijd gehad. En meer dan eens met de ideeën van anderen. 

Wie als een Molletje geboren wordt, ziet vaak pas op latere leeftijd de echte wereld. Linda groeide op als dochter van John de Mol sr., een zanger die bekendstond als ‘de Nederlandse Frank Sinatra’. Zijn grootste hit was zijn versie van een nummer geschreven door Marty Robbins: El Paso. Uiteindelijk werd hij directeur van Radio Noordzee. 

John de Mol sr., de Nederlandse Frank Sinatra.

In het kielzog van haar vader is Linda al op jonge leeftijd op televisie te zien, zoals ook háár dochter inmiddels al voorzichtig is aangeschoven in televisieland. Maar voor ze op tv komt, studeert Linda drie jaar rechten, wat geen enorm origineel idee is in een tijd dat iedereen die niet weet wat te gaan doen na het atheneum voor een rechtenstudie kiest. Een studie die ze niet afmaakt. Alleen krijgt Linda, in tegenstelling tot al die andere gesjeesde rechtenstudenten, de ene na de andere kans een tv-carrière te beginnen. Van presentatrice van een muziekprogramma tot assistente van Ron Brandsteder... het ene na het andere klusje valt in haar schoot. Vooral voor de TROS. 

In 2006 besluit ze de nieuwe zender van haar broer John te gaan versterken. Voor Talpa presenteert ze populaire programma's als Miljoenenjacht. Vervolgens begint ze ook zelf ideetjes aan te leveren. Langzaamaan wordt ze de grand dame van de Nederlandse televisiewereld. Gedurende haar hele carrière blijkt dat het motto ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ welbesteed is aan Linda. Ze kan uitstekend het idee van een ander op slimme manier in haar eigen Mol-papiertje verpakken. Welk programma ze ook ‘leent’, met haar Linda de Mol-sausje is succes verzekerd.

1988 | TROS Spelshow

Gooische Vrouwen

Linda heeft zich in 2006 al tot een behoorlijk veelzijdige tv-ster ontpopt. Als ze ziet dat de Amerikaanse series Desperate Housewives en Sex and the City zeer succesvol zijn, geeft ze daar haar eigen, Nederlandse draai aan. Resultaat: Gooische Vrouwen. Linda speelt zelf een van de hoofdrollen, wat eerlijk gezegd geen enorm inlevingsvermogen van haar vraagt, omdat ze zelf een Gooische vrouw is. De serie wordt uitgezonden door Talpa, de zender van haar broer, draait daar vijf seizoenen, is zeer succesvol en blijkt in 2009 goed voor een Gouden Televizier-Ring. 

Het geheim van dat succes? Linda: “Een deel van het succes is dat mensen die in goeden doen zijn er heel veel in herkennen. Terwijl mensen die niet in goeden doen zijn, denken: nou dan heb je ook shit hoor met je poen en met je personeel in huis.” 

Gooische Vrouwen

Later volgen er nog twee Gooische Vrouwen-films, zoals ook Sex and the City uitweek naar het grote, witte doek. Een beslissing waar ze lang over twijfelde. Maar juist de film Sex and the City 2 trok Linda over de streep. ”Toen ik Sex and the City 2 in de bioscoop zag, zag ik hoe het níet moet. Die film leek helemaal niet op de serie. Op dat moment bedacht ik dat dat juist wel moet. Zelfs als de film niet meer is dan een lange aflevering van de tv-serie zou dat niet erg zijn. Je zit toch lekker te lachen en raakt af en toe een beetje ontroerd. En na afloop kom je met een smile uit de bioscoop.” 

Ze krijgt weer gelijk en dus volgt deel 2. Maar dan is de koek op, zegt ze. Zeg echter nooit nooit in het geval van Linda de Mol, want hoofdrolspeelster Tjitske, een van de hoofdrolspeelsters, Reidinga verklapt in een interview dat er al is gefantaseerd over een Golden Girls-versie van de serie, naar de succesvolle Amerikaanse serie over oudere en erg grappige dames. 

Iedereen Is Gek Op Jack

Het lijkt een beproefd recept: Linda die met het bord op schoot naar afleveringen van een Amerikaanse serie kijkt. Deze keer kijkt ze Everybody Loves Raymond. Wat een goed idee, zal ze wel weer denken. De serie Iedereen Is Gek Op Jack, die in 2011 voor het eerst wordt uitgezonden, is een rechttoe rechtaan remake van de succesvolle Amerikaanse serie. Alleen de naam Jack is zelfbedacht.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen over Linda de Mol? Bestel Panorama dan HIER, of lees het op Blendle!