Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de 100 echte mannen van 2019!

Elk jaar zet Panorama’s Echte Mannen Top 100 bekende en minder bekende Nederlandse mannen meedogenloos op hun nummer. Wie is de echtste, wie stijgt, wie zakt, wie zijn de nieuwe echte mannen en wie is de eer niet langer waard?

Dit zijn de 100 echte mannen van 2019!

Eindelijk Beauvenaan

Van 87 naar 28 naar 12 naar 1: dat de carrière van Beau van Erven Dorens in de lift zit, weten wij al drie jaar. Maar dat hij door maatschappelijke programma’s als The Amsterdam Project, De Sleutel, Five Days Inside en nu zijn eigen talkshow in sneltreinvaart een man van het volk is geworden, hadden we dan weer niet kunnen vermoeden. Welkom bij de club!

"Nu horen jullie het eens van een ander!” zegt Beau tegen zijn redactie, doelend op het sokkelplaatje waar ‘Echte Man 2019’ op staat. Een terechte titel volgens ons. Echte mannen, zo staat in het juryrapport, stropen hun mouwen op, gaan geen uitdaging uit de weg, heb- ben een groot hart, leren van kritiek (weg met die desk, hallo tafel!) en laten zich niet uit het veld slaan, wat er ook gebeurt. Zelf omschrijft Beau het anders: het is volgens hem de kunst om op het juiste moment de juiste mensen om je heen te hebben die je de goede kant opduwen. Vijf jaar geleden gebeurde dat bij hem, toen hij opgesloten zat in de fuik die Talpa en SBS heette; nu doet

hij hetzelfde met de daklozen die hij in programma’s als The Amsterdam Project en De Sleutel op het rechte pad helpt. Programma’s die hem passen als een jas.

“De investering die je moet doen voordat je kunt oogsten is natuurlijk enorm,” zegt hij. “Ik kwam bij Talpa en SBS in een vreemde spagaat terecht: wat wíl ik het allerliefste doen versus wat bén ik op dit moment aan het doen? Dat waren in mijn geval twee totaal verschillende dingen. Ik wilde een programma maken over daklozen in Amsterdam, The Amsterdam Project, omdat daar mijn hart lag. Niet alleen maar de blije presentator uithangen, wat ik toen te vaak deed. Maar je moet leverage hebben, zoals ze dat in Engeland noemen, je eigen gewicht in de schaal gooien, om de zenderbaas te overtuigen dat het een mooi project is. Als je dat niet kan, als je voelt dat je overredingskracht wegsijpelt, omdat zo’n droplul bij SBS niet eens drie kwartier de tijd voor je heeft... Begrijp me niet verkeerd: zo’n man heb je ook nodig om te denken: who the fuck are you, snap je? Toen ben ik naar buiten gelopen, heb ik mijn vrouw gebeld en gezegd: Whatever happens, ik ben weg.”

Op dat moment toonde je ballen.

“Ik heb altijd risico’s genomen, toen ook. Ik dacht: wat heb ik eigenlijk te verlie- zen? Ik ga desnoods in een café werken als het niks wordt, of schrijven, wat ik altijd leuk heb gevonden. Dat zei ik ook tegen mijn vrouw, dat we dan maar ons huis moesten verkopen. Ik was zó intens beledigd door die flapdrol dat ik dacht: ik ga nú maken wat ik wil. Met The Amsterdam Project kwam ik uiteindelijk bij RTL terecht. Ruim vijftien maanden heb ik gedraaid voordat het werd uitgezonden. Dat waren ‘maar’ acht afleveringen, maar daar zat hart en ziel in. Tegelijkertijd opende het andere deuren.”

2.Virgil van Dijk (3)

Met Van Dijk in de achterhoede staat elke verdediging als een huis en dat is ook bij de kenners niet onopgemerkt gebleven. De grote vriendelijke reus uit Liverpool sleepte dit jaar de ene prijs na de andere in de wacht. Hij werd uitgeroepen tot de beste verdediger van de wereld en werd tweede achter Lionel Messi bij de Gouden Bal-verkiezing. Virgil gaat dit jaar ook nog eens kampioen worden met Liverpool FC en van de zomer Europees kampioen worden met het Nederlands elftal. Een advies voor de familie Van Dijk: wij adviseren een nieuwe prijzenkast aan te schaffen in huize Van Dijk, want als Virgil zo doorgaat wordt hij ook nog eens onze Man van 2020.

3.Max Verstappen (9)

Het was misschien niet zijn meest spectaculaire seizoen in de Formule 1, maar met drie Grand Prix-zeges en een derde plek in de eindstand van het WK was het wel zijn beste tot nu toe. Volgens een panel van vijf deskundigen, die de coureurs elk raceweekend een rapportcijfer geven, deed hij het voorbije seizoen zelfs nauwelijks onder voor zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Het verschil tussen de twee beste coureurs van 2019 was slechts een paar tienden. En ook niet onbelangrijk: met twee polepositions, de eerste Nederlandse polepositions ooit in de Formule 1, is het verlanglijstje van de Limburgse wereldster weer een stukje korter geworden. Op naar die wereldtitel. En naar Zandvoort natuurlijk waar de Maxmania volgend jaar mei ongetwijfeld krankzinnige vormen zal aannemen.

4.Mathieu van der Poel (28)

Mathieu, pas 24, kan alles op een fiets, of het nu in het veld, op de weg of in het bos op een mountainbike is. Hij heeft net een onwaarschijnlijk veldritseizoen (32 zeges in 34 wedstrijden) bekroond met zijn tweede wereldtitel als hij, bij wijze van toetje, zijn eerste twee klassiekers op de weg rijdt: de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Tijdens die eerste wordt hij, ondanks een flinke valpartij, vierde, waardoor hij meteen bij een van de topfavorieten voor de Amstel Gold Race hoort. Een favorietenrol die hem past als een jas. Tot een kilometer vóór de streep in Zuid-Limburg lijkt de overwinning naar één van de twee mannen aan kop te gaan, maar als een stoomwals dendert Mathieu over het duo heen en wint hij, tot ongeloof van iedereen en ook van hemzelf, de sprint. Een fenomeen is geboren. Tot het WK op de weg in het Engelse Yorkshire lijkt niks onmogelijk als Mathieu op een fiets zit, maar uitgerekend daar toont hij aan ook maar een mens van vlees en bloed te zijn. Als hij van die inzinking leert, prijken er volgend jaar meer wereldtitels en zelfs een olympische titel op zijn palmares.

Lees het allemaal!

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview lezen met Beau van Erven Dorens lezen en de hele top 100 zien? Bestel Panorama dan HIER, of lees het op Blendle!