Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Rocky van de Lage Landen

In Panorama’s Jaar in Beeld (die nu in de winkel ligt) blikken we terug op afgelopen jaar. Met nu, uit februari van dit jaar, Rudi Lubbers

De Rocky van de Lage Landen

Een documentaire van Andere Tijden Sport over de enige Nederlandse bokser die het opnam tegen Muhammad Ali én overeind bleef, zorgt in februari voor een schokgolf in Nederland. Gaan wij zó met onze legendes om? Gelukkig niet...

Jakarta, Indonesië, 20 oktober 1973. Meer dan dertigduizend toeschouwers schreeuwen zich de longen uit het lijf. Ze zijn naar Muhammad Ali komen kijken, The Greatest of All Time. Hij bokst tegen de 28-jarige Rudi Lubbers, geboren in Heerhugowaard. Vooraf kondigde Ali al aan dat hij de Nederlander in de vijfde ronde zal vloeren. Maar Rudi, die duidelijk de mindere is van Ali, blijft de volle twaalf ronden overeind. Voor heel Nederland dat aan de tv gekluisterd zit een klein wonder. Maar niet voor Rudi zelf. Hij is nog nooit knock-out gegaan, dus ook nu niet. Met opgezwollen ogen en gescheurde wenkbrauwen stapt Rudi de ring uit. Hij verliest op punten, maar oogst internationaal bewondering. Lubbers, met zijn karakteristieke lange bakkebaarden, is een sporter van wereldformaat. De enige Nederlander ooit die tegen Muhammad Ali in de ring stond. En overeind bleef.

Pas 46 jaar later zien de Nederlandse televisiekijkers de bokser van weleer terug. Het tv-programma Andere Tijden Sport besteedt aandacht aan het gevecht tussen Ali en Lubbers. Wat is er van hem geworden? Jarenlang is niets meer van de Rocky van de Lage Landen vernomen. Waar hij woont, weet niemand. Maar de makers slagen erin de 74-jarige oud-bokser op te sporen. In Bulgarije. Ze schrikken van wat ze aantreffen – en met hen heel sportminnend Nederland. Rudi Lubbers is aan lagerwal geraakt, al dekt die uitdrukking bij lange na de lading niet. Het is hartje winter en de oud-bokser lijkt aan zijn laatste ronde te zijn begonnen. Een bejaarde man met een verwilderde, grijze baard en geronnen bloed op zijn voorhoofd. Hij had zich gestoten toen hij bij een beekje zijn tanden poetste. Rudi bivakkeert in een krakkemikkig openstaand busje, ergens op een kale en bitterkoude Bulgaarse vlakte. Geen verwarming, geen water. Zo’n twintig zwerfhonden cirkelen om hem heen. Maar dat is nog het minst verontrustende. In het tochtige busje ligt zijn vriendin Ria. In foetushouding, roerloos onder een dekentje. Ze lijkt wel dood. Haar enige bron van warmte zijn twee honden die dicht tegen haar aangekropen zijn. Rudi en Ria kennen elkaar uit hun jeugd, beiden kinderen van kermisexploitanten. Ze kunnen niet zonder elkaar leven, maar ook niet met elkaar. Ze hebben al zo’n zestig jaar een haat-liefdeverhouding. “Mijn meisje,” noemt Rudi haar liefkozend. Wanneer de programmamakers bezorgd informeren hoe het met hemzelf gaat: “Ik weet niet of ik het overleef. Het zal een harde klus worden.” En dan, met een wrang lachje: “Ik heb Muhammad Ali overleefd, dan moet ik de winter ook overleven.”

350 kilo hasj

Wie of wat bracht hen hier? Hoe heeft het ooit zover kunnen komen? Rudi is al meer dan dertig jaar helemaal klaar met Nederland. In 1986 werd hij in de Portugese Algarve gearresteerd wegens drugssmokkel. De bokser ontkende in alle toonaarden. De 350 kilo hasj die de politie vond, lagen in het busje van een bekende, hoe kon hij dat nu weten? Maar Rudi krijgt acht jaar cel. Zijn vriendin Ria wil hem opzoeken in de Portugese gevangenis, maar daar mag enkel familie op bezoek komen. Ria vraagt de Nederlandse consul om hulp. Die stelt een huwelijksverklaring op, met stempels en een handtekening, zodat Ria toch haar Rudi kan bezoeken.

Lees het in Panorama’s Jaar in Beeld!

Dit is een voorstukje uit ons speciale jaaroverzicht, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal en alles van 2019 nog een keer doornemen, bestel het magazine dan HIER.