Maar ook door de nauwe banden die Jalink had met een aantal verdachten in deze zaak. Wie wilde Vincent dood hebben, en waarom? “Deze zaak maakt deel uit van een groot conflict waarin bekende namen zitten.”
Het is een mooie lenteavond. Vincent Jalink rijdt op 27 mei 2016 om kwart over tien ’s avonds zijn straat in Diemen in. Hij is net naar de kappergeweest. Daarna heeft hij zijn jonge zoontje opgehaald. Als hij zijn zwarte Porsche Cayenne parkeert, komt er een man op de auto afgerend. Er klinken zeven schoten. Daarna gegil en gekerm. De schutter is kennelijk van plan om zijn beulswerk af te maken en schiet nogmaals. Het zoontje van Vincent Jalink is op dat moment uit de auto gesprongen. Hij heeft een steen gepakt die hij naar de schutter wil gooien. Die richt vervolgens zijn wapen op de 9-jarige jongen. Die schrikt en zegt: “Sorry, sorry.” Terwijl Vincent Jalink vecht voor zijn leven, gaat de schutter er vandoor op een scooter. De hulpdiensten arriveren snel. Jalink wordt zwaargewond overgebracht naar het VU-ziekenhuis. Het mag allemaal niet baten. Een uur na de schietpartij overlijdt hij daar aan zijn verwondingen. Net als de politie vragen ook familie, vrienden en bekenden zich af waarom ‘Vinny’, zoals de 38-jarige Jalink door intimi genoemd wordt, dood moest.
Succesvolle zakenman
Wie het leven van Vincent Jalink onder de loep neemt, ziet op het eerste oog een liefhebbende vader en een hardwerkende ondernemer. Zo was hij de eigenaar van een reclamebureau en een bedrijfje in de thuiszorg. Uiterlijk had hij wel iets weg van een succesvolle zakenman. Hij verplaatste zich bij voorkeur in Porsches en BMW’s. Die auto’s zijn niet alleen in trek bij succesvolle zakenmannen, maar ook bij de penoze.

Wie een ogenblik langer kijkt naar Vincent Jalink, ziet ook dat hij zeker niet geldt als het type brave burger. Integendeel. Jalink groeide op in de Amsterdamse Bijlmer, al tijdens zijn jeugd leerde hij daar bekende criminelen kennen. Zelf bewandelde hij ook niet het rechte pad. Vincent Jalink was een bekende van de politie. Een goede bekende. Hij zat jarenlange gevangenisstraffen uit, onder meer voor witwassen. Jalink gold in Amsterdam-Zuidoost daarnaast als een bekende party-organisator. Tot enkele jaren voor zijn dood organiseerde hij feesten in een grand café bij de Amsterdam Arena. Ook gaf hij feesten in het centrum van de hoofdstad. Desondanks was de misdaad nooit ver weg. Hij werd geregeld gezien met zware criminelen. Daarnaast was hij verwikkeld in strafzaken waarin hij verdacht werd van plofkraken en drugsbezit.
Een jaar voor zijn dood had Jalink een gesprek met de Amsterdamse krant Het Parool. Daarin beklaagde hij zich erover dat de politie hem om de haverklap aanhield in het kader van de persoonsgerichte aanpak waarmee de recherche zware criminaliteit probeert te stoppen.
“Ik denk dat ik wel tachtig of honderd keer ben aangehouden. Vaak in de binnenstad of in Zuidoost,” aldus Jalink bij die gelegenheid. “Dan komen ze weer aanrijden met hun bordje Stop, politie. Hé Jalink, alles goed? Waar betaal je die Porsche van, of die BMW X6?” zei hij.
“Ze waren laatst op de Wibautstraat in Oost met vijf auto’s. Dan kijken ze in hun laptop naar de antecedenten en bellen ze de officier van justitie voor toestemming om mijn auto te mogen doorzoeken, terwijl de rechercheurs al druk om mijn auto heen lopen. Ze mogen helemaal niet in mijn auto kijken zonder verdenking. Ze irriteren je tot je daar agressief van wordt en proberen je dan te pakken voor bedreiging of belediging.”

Motief voor moord
De recherche hoopt meer duidelijkheid over de dader te krijgen door het motief van de moord te achterhalen. Waarom moest Vincent Jalink dood? Met die vraag worden mensen uit de omgeving van Jalink benaderd. Een goede vriend vertelt dat Jalink betrokken zou zijn geweest bij een rippartij. Daarbij zou 100 kilo cocaïne gestolen zijn. Sindsdien zou er een prijs op zijn hoofd hebben gestaan.
Het verhaal over de rippartij wordt onderschreven door een andere vriend. Die zegt dat Jalink met 1 miljoen euro is ‘weggereden’. Jalink zou hem kort voor diens dood iets meer hebben verteld over de personen met wie hij problemen had. Mocht er iets met hem gebeuren, zo stelde hij, dan kon het maar van één kant komen. “Een blanke Nederlander, oude penoze.”
Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je hele verhaal over Vincent Jalink lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of lees het op Blendle!