Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iran bestempelt alle strijdkrachten VS als 'terroristen'

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Iraanse parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat alle Amerikaanse strijdkrachten en werknemers van het Pentagon terroristen zijn. Vorige week kwam de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani om in Irak door een Amerikaanse raket. Zijn dood heeft de spanningen tussen de VS en Iran doen oplopen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Iran ziet ook hulp aan de Amerikaanse strijdkrachten als een "terroristische daad". Dat geldt voor militairen, maar ook voor onder meer inlichtingen-, financiële- en technische diensten.

Ook stemde het Iraanse parlement dinsdag voor een verhoging van het budget voor de al-Quds-eenheid, waar generaal Soleimani de leiding over had. Het gaat om een bedrag van 200 miljoen euro. De al-Quds-eenheid voert buitenlandse operaties uit voor de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran heeft beloofd de dood van Soleimani, die dinsdag begraven is, te wreken. De Amerikaanse president Donald Trump zegt 52 Iraanse doelen te hebben geselecteerd die bij een eventuele wraakactie aangevallen kunnen worden. Iran zelf zegt dertien wraakscenario's te bekijken, waarvan de minst erge nog steeds een "historische nachtmerrie" zal zijn voor de VS.