Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Impact offline halen Citrix blijkt maandagochtend'

DEN HAAG (ANP) - Nu veel instellingen en organisaties sinds afgelopen week de toegang tot hun Citrix-netwerk hebben afgesloten vanwege een beveiligingslek, is het de vraag of en hoe ambtenaren maandag aan de slag kunnen. Via Citrix kunnen ze thuiswerken omdat er op kantoor vaak minder werkplekken zijn dan werknemers.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

"De echte impact zien we maandagochtend als ambtenaren aan het werk gaan", zegt woordvoerder Remco Groet van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) namens de IBD, de informatiebeveiligingsdienst van de vereniging. "Bij grote gemeenten zoals Rotterdam of Amsterdam gaat het om duizenden medewerkers. Maar veel kleine gemeenten hebben niet die capaciteit. Die hebben meer armslag om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld door het inrichten van extra werkplekken."

Citrix biedt personeel de mogelijkheid vanuit huis of elders in de virtuele werkomgeving te komen. Het bureaublad ziet er dan net zo uit als op de werkvloer. Ook veel onderwijsinstanties, ziekenhuizen en andere organisaties hebben de toegang tot hun Citrix-netwerk afgesloten.

Binnenlandse Zaken komt later zondag met een verklaring namens de ministeries.