Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

DNB: nachtelijke sluiting geldautomaten is tijdelijke maatregel

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen in de toekomst waarschijnlijk weer 's nachts geld uit de muur halen. De geldautomaten van banken werden in december nog massaal 's nachts afgesloten om plofkraken tegen te gaan. Maar dat betreft een tijdelijke maatregel, zo herhaalde De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

DNB-directeur Else Bos benadrukte dat achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Dan zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn. Wanneer geld opnemen tussen 23.00 uur en 07.00 uur weer mogelijk wordt, kon Bos niet aangeven.

Banken gingen eind vorig jaar over tot de nachtelijke sluiting van geldautomaten na een golf van plofkraken. Daarbij zorgden criminelen met hun explosieven vaak voor forse schade aan de betreffende gevels. Met de ingreep zijn plofkraken overigens niet helemaal uitgebannen. Sommige criminelen proberen het nog steeds. Zo vond er eerder deze maand nog een plofkraak plaats bij een geldautomaat in Amersfoort.