Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Belgische festivalhit Muidhond wil niet polariseren

De Belgische acteur Tijmen Govaerts speelt de hoofdrol in Muidhond, een van de opvallendste films op het IFFR. De film probeert inzicht te bieden in het gevoelsleven van een pedofiel. De 26-jarige Govaerts twijfelde geen moment toen hij de kans kreeg om deze rol te spelen. De acteur is blij met de positieve reacties na afloop van de vertoningen van de film in Rotterdam.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

"Ik merk dat mensen het heel fijn vinden om na het zien over de film te praten, en hun hart te luchten. Het is geen film die je nadat je de zaal verlaat van je afzet, zo werkt het niet", aldus de hoofdrolspeler. De reacties zijn trouwens vrijwel nooit boos, maar vooral liefdevol. "Kijkers worden enorm geconfronteerd met hun eigen ideeën over pedofielen, en met het feit dat zij vaak vooroordelen hebben die zijn ingegeven door hun gevoelens over deze mensen. Wat ik snap."

De Belgische ster twijfelde geen moment over het spelen van de rol. "Ik was meteen diep onder de indruk van de mooie, serene manier waarop het onderwerp behandeld werd. De film zoekt nooit de controverse, omdat dit een verhaal is dat verteld moet worden. En dat is volgens mij de belangrijkste taak van een kunstenaar: om de maatschappij waar we in leven een spiegel voor te houden." Er rust een enorm taboe op het onderwerp pedofilie. "Maar door er niet over te praten verdwijnen pedofielen niet; demoniseren of ontkennen lost niets op. Het zien van deze film is vaak de eerste keer dat mensen in het publiek meeleven met iemand die deze gevoelens heeft; ze hebben nog nooit de tijd genomen om zich in de belevingswereld van deze mensen te verdiepen."

Verlangens onderdrukken

De film breekt geen lans voor gewelddadige pedofielen, beklemtoont Govaerts. "Maar dat zijn de excessen. De grootste groep zijn pedofielen die zich inhouden en die uit alle macht proberen hun verlangens te onderdrukken. Het is goed om dat te erkennen, om dat beeld bij te stellen. Er wordt veel te veel zwart-wit gedacht, de wereld is enorm gepolariseerd. Dat wilden wij met deze film juist niet."

Tegelijkertijd staat de Belgische acteur in het theater met de aids-voorstelling Angels in America. "Romantische komedies zijn mijn ding niet echt", verontschuldigt hij zich bijna. "Ik stel mijzelf als acteur altijd de vraag: wat kan ik bijdragen aan de wereld waarin we leven? Daarmee vel ik dus geen negatief oordeel over romantische komedies, die moeten er zeker ook zijn. En humor heeft absoluut een belangrijke functie. Maar ik persoonlijk maak liever films en toneelstukken die echt iets willen zeggen over de wereld van nu. Dat zijn doorgaans ook de rollen die mij als acteur meer uitdagen. Ik ben iemand die liever voor de moeilijke weg kiest."

Muidhond draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.