Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Importheffingen en invoerquota uit den boze na brexit'

ZOETERMEER (ANP) - Er mogen geen importheffingen en importquota worden ingevoerd tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Die oproep doet branchevereniging voor de logistieke sector evofenedex in een brief aan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel. Wat de branchevereniging betreft moet de handel met de andere kant van het Kanaal "zo eenvoudig en efficiënt mogelijk" blijven verlopen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Daarnaast vindt evofenedex-voorzitter Steven Lak dat de samenwerking tussen de douanes van Nederland, andere EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk gewaarborgd moet blijven. Die samenwerking moet zorgen voor snelle afhandeling van douaneformaliteiten, die zullen toenemen na de brexit.

Evofenedex zou verder graag een toets voor toegenomen administratieve lasten zien aan het eind van de onderhandelingen met de Britten over een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie. Daarmee kan gecontroleerd worden of er geen overbodige complexiteit ontstaan. Voor regels die toch worden ingevoerd, zou een overgangsperiode van negen maanden moeten worden ingesteld, zodat landen en bedrijven aan weerszijden van het Kanaal de tijd hebben om zich erop voor te bereiden.