doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Amsterdamse vrouwen worden geïntimideerd op straat

Er zijn grote zorgen om de veiligheid voor vrouwen in Amsterdam. Steeds meer meisjes en jongen vrouwen hebben last van seksuele intimidatie of geweld.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Amsterdamse vrouwen worden geïntimideerd op straat

Intimidatie

Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam heeft laten uitvoeren. Van de Amsterdamse vrouwen blijkt 51 procent daarvan last te hebben van intimidatie op straat. Vooral in het centrum, de Wallen en en de Bijlmer is het een groot probleem.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Slachtoffers

Vooral vrouwen tussen de 15 en 34 jaar zijn slachtoffer van intimidatie. Van die groep is 81procent wel eens lastiggevallen. Dit gebeurt overigens niet alleen op straat. Ook de digitale wereld is een bron van geweld.

Ook thuis zijn sommige vrouwen niet veilig. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is gestegen van 6.183 in 2017 naar 6.608 in 2018. Een toename van 7 procent.

Femke Halsema

Voor burgemeester Femke Halsema is het genoeg. Zij wil actie ondernemen en start een campagne zodat vrouwen meer aangifte durven te doen. Daarnaast moeten slachtoffers beter begeleid worden. Daarvoor moeten ook plekken komen waar vrouwen die last hebben van huiselijk geweld zich veilig kunnen voelen.

Fundamentalisten

Een van de oorzaken is volgens het rapport religieuze fundamentalistische en extreemrechtse groepen die het het geweld tegen vrouwen normaal vinden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws