Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kirk Douglas (103) overleden: hij die 'de zwarte lijst' de nek omdraaide

Kirk Douglas, bekend van films als Spartacus en Champion, is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn zoon Michael via Instagram bekend.

Kirk Douglas (103) overleden

Immigranten

Kirk Douglas, geboren als Issur Danielovitch Demsky, groeide met zijn Wit-Russische immigrantenouders op in de staat New York. De wijk waar ze woonden was arm, maar Kirk kon goed boksen en leren, waarvoor hij een studiebeurs kreeg. Zodoende belandde hij op de America Academy of Dramatic Arts, samen met bijvoorbeeld klasgenoot Lauren Bacall.

Familie

In 1941 ging hij bij de marine, en vocht tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. In die tijd trouwde hij met actrice Diana Love-Dill, met wie hij zoons Joel en Michael kreeg. Het huwelijk strandde, en in 1954 trouwde hij met producente Anna Buydens. Ook met haar kreeg hij twee zonen. Zij is inmiddels 100 jaar en ze waren samen tot aan zijn dood.

Oscar

Na de oorlog pakte Kirk het acteren weer op, en speelde in films als Champion, I Walk Alone, The Bad and the Beautiful en Lust of Life. Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar, die hij drie keer niet won. Maar in 1996 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. 

Spartacus

Kirk staat ook bekend als de man die eigenhandig de 'zwarte lijst' in Hollywood om zeep hielp. In de tijd dat hij met Stanley Kubrick samenwerkte aan de film Spartacus, bestond er in Hollywood een lijst met mensen die verdacht werden van communistische denkbeelden. Stond je erop, dan kon je het óf schudden in Hollywood, óf je werd niet genoemd in de aftiteling.

Douglas doorbrak deze lijst door te eisen dat scenarist Dalton Trumbo (die op de lijst stond) als enige scenarist op de aftiteling zou verschijnen. Dat had het gewenste effect: de lijst was verleden tijd.