Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Online dealers grijpen hun kans na sluiten coffeeshops

De foto's circuleren overal op social media: lange rijen voor coffeeshops gisteravond. Nu zijn ze officieel dicht, en grijpen online dealers hun kans.

Online dealers grijpen hun kans na sluiten coffeeshops

Coffeeshops gesloten

Gisteren werd bekendgemaakt dat Nederland vrijwel geheel dicht gaat vanwege de verergerde situatie rondom het coronavirus. Nadat evenementen werden afgelast en iedereen werd opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, gaan nu ook scholen, horeca en sportclubs dicht. En coffeeshops. 

Lange rijen

Direct na die aankondiging ontstonden er lange rijen voor de coffeeshops. De hamsteraar in ons werd wederom wakker, al ging het ditmaal niet om toiletpapier, maar om een voorraadje hasj of wiet. Om 18:00 was het gebeurd: de deuren van de coffeeshops zijn tot en met 6 april op slot.

Lange rijen voor coffeeshop Retro in Groningen (beeld: Sikkom)

Online dealers

Dus wat moet je dan als doorgewinterde blower? Juist ja: je heil zoeken op het interwebs. Dat weten de online dealers zelf ook. Die waren er bijvoorbeeld in Groningen als de kippen bij om hun nummers in de wachtrijen uit te delen. En wat gebeurt er in een tijd van schaarste? Dan gaan de prijzen omhoog. Het aloude concept van vraag en aanbod. Zo ook nu.

Twintig euro per gram

Waar een gram wiet of hasj in 'de shop' zo'n 10 euro per gram kost, vragen online dealers gerust het dubbele. Of ze zetten in op bulkverkoop: zo'n 3,50 per gram, maar dan moet je wel minstens 100 gram afnemen. De coffeeshops moeten het met lede ogen aanzien, terwijl zij zelf graag een aantal aanpassingen zouden doen om wel open te kunnen blijven.

Afhaaltent

Een woordvoerder van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) zegt: 'Het zou goed zijn als de overheid de coffeeshops ziet als afhaaltenten in plaats van horeca. Dan mag men geen plaats meer nemen, maar kunnen klanten de komende drie weken wel gewoon hun hasj en wiet komen afhalen.'