Dit kan je zelf doen om geen corona te krijgen (of te verspreiden)

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan zijn scholen, sportclubs en horeca gesloten. Maar wat kan je zelf doen?
Stop verspreiding corona

1. Blijf zoveel mogelijk thuis of bij anderen uit de buurt

Het coronavirus is ontzettend besmettelijk. De enige manier om het niet op te lopen of te verspreiden is door zoveel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. Werk thuis als dat kan, ga niet op visite, hou tijdens het boodschappen doen 1,5 meter afstand, en zoek geen drukke plaatsen op als dat niet nodig is.

2. Nies of hoest niet in je hand, maar in je elleboog

Het coronavirus verspreidt zich via hoest- en niesdruppeltjes. Als jij in je hand niest en vervolgens een ander een hand geeft, kan die het virus aan zijn handen hebben en het al oplopen door in zijn ogen te wrijven. Als je denkt dat het opgelost is door geen hand te geven: neen. Je raakt ook deurknoppen, kranen, tramknopjes etc. aan. En die raken anderen ook aan. En raken ook zo besmet. Lekker in je elleboog niezen dus. 

3. Nies of hoest in een papieren zakdoek

En gooi die zakdoek daarna meteen weg.

3. Mijd lichamelijk contact 

Handen schudden hebben we hierboven al even beschreven. Maar ook anderen op de wang kussen of een knuffel geven is geen goed idee. Behalve je partner dan: als die het heeft loop jij het waarschijnlijk toch wel op. Die mag je dus gewoon nog zoenen. En seks is ook oké. 

4. Was je handen regelmatig (en goed)

Je zou denken dat iedereen dit doorgaans sowieso al wel doet na toiletbezoek of als je handen vies zijn geworden, maar blijkbaar vond het RIVM het toch nodig om een spoedcursus handenwassen te geven. Gaan we hier niet herhalen, als je twijfelt of je het wel goed hebt gedaan, heb je het waarschijnlijk niet goed gedaan. Gewoon grondig inzepen en dat minstens 8 keer per dag herhalen, viespeuk. 

5. Werk (indien mogelijk) vanuit huis

Tot en met 31 maart wordt iedereen, ook al je geen klachten hebt, opgeroepen zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Aangezien het meeste kantoorwerk inmiddels gedaan kan worden met een computer, internetverbinding en Skype, worden al deze mensen opgeroepen om thuis kantoor te houden.

6. Heb je lichte klachten, blijf dan thuis

We weten het: thuisblijven vanwege een snotneus voelt wat gek. Maar doe het nu toch maar. Alle mensen met verkoudheids-, griep- of luchtwegklachten wordt met klem verzocht thuis te blijven.

7. Probeer in openbare gelegenheden geen contact te maken

Veel winkels, hotels en supermarkten hebben al informatiebordjes geplaatst waarop ze mensen vragen zoveel mogelijk met de pin of contactloos te betalen, en de corona voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Houd afstand, betaal met pin en probeer zo min mogelijk aan te raken. Ook is er een online Informatiesticker van Plaatprinten te bestellen, waar de adviezen al op staan afgebeeld.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f054384b9740', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws