doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Elektrische auto's, zijn ze echt voordeliger?

Iedereen die de laatste tijd bij een benzinepomp heeft gestaan, heeft er vast aan gedacht: misschien is een elektrische auto helemaal geen gek idee. Na je werk de stekker inpluggen en je hebt een volle tank. Nou ja: accu. Maar is het voordeliger?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Elektrische auto's, zijn ze echt voordeliger?

Kosten van autorijden

Om een complete vergelijking te maken, moeten we niet alleen kijken naar de brandstofprijs. Bij autorijden komen namelijk nog veel meer kosten kijken, zoals onderhoud en je autoverzekering. Laten we die eens op een rij zetten, zodat we per onderdeel kunnen kijken welk type auto er als winnaar uit de bus komt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Brandstofprijs

Omdat we dit verhaal toch begonnen aan de benzinepomp, kijken we toch als eerste naar de brandstofprijs. Die is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de olieprijs. Maar gemiddeld kost een benzineauto € 0,14 per kilometer en een diesel zo’n € 0,08 per kilometer aan brandstof. Een elektrische rijdt je gemiddeld voor € 0,05 per kilometer en is dus de goedkoopste optie.

Autoverzekering

In eerste instantie klinkt het niet logisch dat je een hogere prijs voor je autoverzekering betaalt bij een elektrische auto. Toch is dit vaak wel het geval. Dat komt allereerst door de aanschafprijs, die bij elektrische modellen vaak hoger ligt. Daardoor wordt je premie vanzelfsprekend ook hoger.

Maar elektrische auto’s zijn ook gevoeliger voor schade. Bovendien zijn onderdelen en reparaties na schade vaak ook weer duurder dan bij benzine- of dieselauto’s. Het is daarom vaak slimmer om voor een allrisk autoverzekering te kiezen, waarbij je ook weer een hogere premie betaalt.

Aanschaf en onderhoud

We noemden ze net al even. Aanschaf- en onderhoudskosten bepalen natuurlijk ook voor een groot deel het prijskaartje van de kilometers die je rijdt. Wat betreft aanschaf zijn er bepaalde voordelen als je de elektrische auto zakelijk rijdt. Voor een particulier ligt de aanschafprijs van een elektrische auto voor vergelijkbare modellen hoger dan bij een benzine- of dieselauto.

Dan het onderhoud. We weten allemaal dat onderhoud voor elke auto een belangrijke kostenpost is. Bij een elektrische auto rijdt je meestal in een nieuwe auto, dus heb je niet zo snel te maken met onderhoudskosten als gevolg van slijtage. Maar als er onderdelen moeten worden vervangen, zijn deze vaak wel weer duurder dan bij een gewone auto.

Waar het voordeel wél zit is in de wegenbelasting. Deze is voor elektrische autos vaak lager dan bij auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Conclusie

Of een elektrische auto voordeliger is dan een benzine- of dieselauto hangt allereerst af van hoeveel je rijdt. Het grootste voordeel zit in de brandstofprijs per kilometer, waar je er dan wel flink wat van moet afleggen. Daarnaast kan het voordelig zijn om een elektrische auto zakelijk te leasen. Bij particuliere aanschaf ben je meestal duurder uit met een elektrische auto.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws