Viroloog waarschuwt voor groot misverstand rondom het coronavirus

Je hebt het vast wel voorbij zien komen: alleen ouderen en mensen met een slechte gezondheid kunnen ernstig ziek worden van het coronavirus. Echter blijkt dit helemaal niet waar. Virologen waarschuwen daarom voor dit grote misverstand.
Viroloog waarschuwt voor groot misverstand corona

Zwaar ziek

Ook jonge en gezonde mensen lopen het risico om erg ziek te worden. Sterker nog, volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is de meerderheid van de mensen die op de Nederlandse ic liggen onder de 50 jaar.

Dat herkent de Belgische spoedarts Ignace Demeyer. "Jonge mensen komen bij ons binnenwandelen met een droge kuch-hoest. Ze zijn wat kortademig. Ze kunnen probleempatiënten in wording zijn", vertelt hij op de Vlaamse tv. Ondanks dat jongeren vaak geen ernstige klachten ervaren, is dat niet bij iedereen zo. "We zien nu dat ook mensen met een blanco medische voorgeschiedenis toch wel zwaar ziek zijn. Het gaat om mensen tussen de 30 en 50 jaar."

Dezelfde klachten

Volgens hem hebben ze bijna allemaal dezelfde klachten: ze hebben een week griep gehad, en daarna voelen ze zich twee dagen prima. Dan krijgen ze klachten van een droge kuch-hoest en zijn ze kortademig. "Als de zuurstofsaturatie dan wordt gemeten, zien we dat dat voor hun leeftijd zeer laag is. Maar de mensen beseffen dan nog niet dat ze aangetast zijn door het virus."

Patiënten die ernstig ziek zijn, kunnen volgens hem zeker nog genezen, maar ze zitten wel in een levensbedreigende situatie. "In tegenstelling tot wat we altijd dachten, zijn dit geen rokers, geen mensen met suikerziekte, geen mensen met hartfalen. Het zijn sportieve, jonge mensen."

Verantwoordelijkheid

Volgens hem schatten jongeren de ernst van de situatie nog niet helemaal goed in. Iets wat wordt bevestigd door verhalen over jongeren die nog steeds in grote groepen op straat hangen, of 'lockdown'-feestjes geven. "Er wordt toch wel enige verantwoordelijkheid verwacht. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die je kunt besmetten."

De uitzending is hieronder te bekijken.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eff5593bce56', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws