De opkomst en ondergang van de rechterhand van Taghi: 'De Kale'

Wie is Saïd R. en hoe kwam de adjudant van Taghi in de onderwereldoorlog terecht?
Saïd R., 'De Kale', werd gearresteerd in Medellin

Wanneer hij wordt aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin geldt hij als een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Maar wat is de rol van de man met de bijnamen ‘De Kale’, ‘De Grote’ en ‘Kardash’? Portret van Saïd R., de op één na belangrijkste man van de Mocro Maffia.

Medellin

Bam! Bam! Bam! Met drie harde klappen wordt de deur van een appartement in de wijk Sabaneta in de Colombiaanse stad Medellin uit de sponning geramd. De 48-jarige bewoner van de woning probeert nog te vluchten. Via een raam aan de achterkant klautert hij naar buiten. Daar valt hij van drie hoog naar beneden op een parkeerdek. Ondanks deze doodsmak probeert hij nog te ontkomen. Met getrokken wapens houdt de Colombiaanse politie hem uiteindelijk aan. Saïd R., op dat moment een van de meest gezochte Nederlanders, is gepakt. De aanhouding vormt het sluitstuk van een operatie die bijna een jaar heeft geduurd. In De Telegraaf vertelde de Colombiaanse luitenant Mateo van de Colombiaanse narcoticabrigade DIRAN onlangs vol trots hoe hij een jaar eerder de opdracht kreeg om Saïd R. op te sporen. Kosten noch moeite zijn gespaard in een operatie die niet zou misstaan in de Netflixserie Narcos. Het onderzoek is geheel gefinancierd door de Amerikaanse DEA, zo bevestigt generaal Ramirez aan de krant. Waarom de Drug Enforcement Agency precies zo gebeten is op R., wordt niet duidelijk.

Regelmatig in de moskee

Wat wel duidelijk wordt is hoe de undercoveragenten R. op het spoor zijn gekomen. De Nederlandse politie heeft doorgegeven dat het doelwit van de operatie waarschijnlijk regelmatig in de moskee te vinden is, zo vertellen de Colombiaanse politiemannen. Daarop worden de drie moskeeën die Medellin telt uitgebreid geobserveerd. Bij een van de gebedshuizen wordt een man gezien die er alles aan lijkt te doen om niet herkend te worden. Dat blijkt Saïd R. te zijn. Hij verblijft in het anonieme appartement waar de politie hem later aan zal houden.

Het beeld van Saïd R. die strompelend wordt afgevoerd tussen Colombiaanse politieagenten wordt uitgezonden op alle Nederlandse televisiezenders. Daarbij wordt gemeld dat het Nederlandse Openbaar Ministerie van mening is dat de in Beni Touzine geboren Marokkaan een hoofdrol heeft gespeeld bij twee liquidaties, twee pogingen daartoe en het voorbereiden van een serie moordaanslagen. Er lijkt op dat moment niet veel meer over te zijn van de ‘nummer twee’ van de organisatie van Ridouan Taghi. Zijn haar is grijs en hij oogt vermoeid. De Colombiaanse politie heeft het over ‘een oude man’.

Student Nabil B.

Wat er bekend is over Saïd R. is voornamelijk afkomstig van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen de vermeende organisatie van Ridouan Taghi. Deze gesjeesde architectuurstudent zit aanvankelijk in de wiethandel. Hij komt echter door schade en schande achter de onderwereldwijsheid: ‘wiet is verdriet’. Na een mislukte poging om hennep te kweken blijft hij met een stevige schuld zitten. Om het geld terug te verdienen, stapt hij rond 2010 in de cocaïne. Ergens in die tijd haakt hij aan bij Saïd R.

Saïd komt uit een groot gezin dat afwisselend in Utrecht en in Groningen woonde. Volgens De Telegraaf dook de familie R. twintig jaar geleden al op in rechercheonderzoeken van de politie in Groningen. Leden van de familie R. zouden zich daar bezig hebben gehouden met de handel in hasj. Saïd werpt zich op als een soort beschermheer, een vaderfiguur die de jonge Nabil bijstaat in het ruwe onderwereldbestaan. Hij geldt op dat moment als een bepalend figuur in het Utrechtse milieu.

De Slager verklaart

Saïd werkt samen met Ridouan Taghi. Saïd is een van de mensen die verantwoordelijk is voor de distributie van cocaïne die door Taghi naar West-Europa wordt gesmokkeld. “Meneer Saïd R., eh die doet de handel. Dus hij deelt voor Taghi handel af,” zo vertelt de Utrechts-Marokkaanse crimineel Ebrahim ‘De Slager’ B. op 9 oktober 2015 aan de recherche.

“Er komt 1200 kilo binnen, en dan gaat hij het uitdelen. Hij doet de verkoop zeg maar. Hij geeft 100 kilo aan Rotterdam, 200 kilo aan Amsterdam bijvoorbeeld. Snap je?” ‘De Slager’ is zeker geen kleine jongen in het milieu. Hij heeft een serieus strafblad. Desalniettemin is hij doodsbang dat hij vermoord zal worden door Ridouan Taghi. Hij heeft al verdachte figuren achter hem aan zien rijden. Een van de mannen ‘werkt’ volgens hem voor Ridouan Taghi. Daarom wil hij aangifte doen van ‘levensbedreiging’.

Deze belastende verklaring vormt niet alleen het startschot van het onderzoek naar de organisatie van Ridouan Taghi. De verklaring geldt ook als een katalysator voor grof onderwereldgeweld. Sinds bekend is dat ‘De Slager’ met de politie heeft gepraat, staat hij met stip op de dodenlijst van Ridouan Taghi.

Benieuwd naar hoe deze verklaring een enorme onderwereldoorlog ontketend heeft? Je leest het in de Panorama van deze week. Of via Blendle natuurlijk. 

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f01aadd148de', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws