Coronacrisis treft vooral jongeren en lage inkomens

De coronacrisis treft iedereen, maar een aantal beroepsgroepen in het bijzonder. En laat dat nou net de groepen zijn die sowieso niet het riantste inkomen hebben.
Coronacrisis treft vooral jongeren en lage inkomens

Het CBS heeft in opdracht van RTL Nieuws een rapport gemaakt met daarin de cijfers van de mensen die op dit moment het hardst getroffen worden door de coronacrisis. Wat blijkt: het zijn vooral jongeren en mensen met een laag inkomen.

Op zich is dat geen hele grote verrassing: met de sluiting van de horeca zien vooral veel studenten hun inkomen verdwijnen. Maar ook sportscholen, kappers, schoonheidsspecialisten, winkels, sportscholen en uitzendbureaus vallen onder de getroffen sectoren.

Jongeren en lage inkomens

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijken twee opvallende zaken. Al we naar heel Nederland kijken verdient ongeveer de helft van de mensen minder dan 20 euro per uur. In deze sectoren is dat percentage 75%. Het zijn dus vooral lage inkomens die getroffen worden. Daarbij ligt de gemiddelde leeftijd in die branches ook onder het Nederlands gemiddelde. De jongeren dus.

Onvoldoende buffer

Problematisch aan deze zaak is dat deze groepen ook vaker onvoldoende buffer hebben om het een tijdje zonder inkomen uit te kunnen zingen. Of zoals RTL Nieuws aangeeft: "Vooral jongeren gebruiken vaak hun hele inkomen zonder iets opzij te zetten." 

Voor deze groepen is de NOW-regeling van start gegaan, waarbij een bedrijf 90% van het inkomen door kan blijven betalen. En dat zijn nog de mensen met een contract: flexwerkers en zzp-ers kunnen in deze crisistijd ineens hun héle inkomen zien verdwijnen. Het is niet voor niks dat het UWV in maart het aantal ww-aanvragen voor jongeren bijna zag verdrievoudigen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eff643aa0ac7', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws