Oogbal, levende octopus, madenkaas... Dat is even slikken

Eten wat de pot schaft is niet altijd even gemakkelijk wanneer je verre reizen maakt. Zeker niet als je gesteld bent op je Hollandse gehaktbal, stamppot en een kuiltje jus. In déze landen zijn ze namelijk gek op een potje vreemd vreten.
Dat is even slikken

Oogbal van de tonijn

Een maaltijd die je aanstaart, dat is altijd even wennen. Oogbal van de tonijn smaakt licht kleverig en een beetje taai, vanwege het vet en de spieren rondom de oogbol. Iets wat het midden houdt tussen ei (de kern) en rubber (buitenzijde). Echte levensgenieters eten de oogbal van de tonijn gewoon rauw. Sushi to the max, zeg maar. Overigens worden oogballen van de tonijn altijd per twee verkocht. Dus dat wordt even doorbijten.

Gefermenteerde haai

Neem een dode haai, begraaf deze, wacht een aantal maanden, graaf de haai weer op en hang hem een aantal weken te drogen in de buitenlucht. Wat dat oplevert? Inderdaad: rotte vis. Maar IJslanders spreken liever van håkarl, hun nationale borrelhap, enorm populair als snack tussendoor. Want håkarl is dan misschien wel rotte vis, maar niet bedorven. Dat schijnt dus te kunnen.

Nou ja, alleen op IJsland dan.

Ook hier weer een heerlijke ammoniaksmaak, die IJslanders wegspoelen met een ferme slok wodka. Toeristen omschrijven de smaak van håkarl (dat de structuur van kauwgom heeft) als kauwen op een stukje doorweekt matras, afkomstig uit een donker steegje. Zo een waarop zatlappen maandenlang hun urine hebben laten lopen. Enfin, deze IJslandse klassieker is volgens de legende ooit ontstaan toen een boerengezin onverwacht bezoek kreeg, maar niets te eten in huis had. Gelukkig lag er een dode, aangespoelde haai op het strand te rotten, herinnerde de man des huizes zich. Van het een kwam het ander en de rest is geschiedenis. Gefermenteerde haai, IJslanders zijn er dol op!

Eendenei met embryo

In Zuidoost-Azië (met name op de Filipijnen en in Vietnam) zijn ze er gek op, vooral als hartige snack: gekookte eendeneieren waar een bijna volgroeid embryo in zit. Ja, we zeggen ‘bijna’, want na een dag of twintig heeft het piepjonge kuikentje in wording nog geen veertjes, klauwtjes of een snaveltje. En de botjes dan? Die zijn volgens Vietnamese fijnproevers heerlijk zacht en mals. En natuurlijk zijn bevruchte eendeneieren, zo wil het volksgeloof, uitstekend voor de potentie.

Benieuwd naar nog meer bijzonder (smerig) eten? Je leest het in de Panorama van deze week. Of via Blendle natuurlijk. 

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2def393d560', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws