Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mario van der Ende: 'De VAR moet geen scheidsrechter zijn'

Het gemor over de VAR nam voor de coronacrisis wekelijks toe, maar er alweer mee stoppen vindt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende (64) een slecht idee.

Mario van der Ende: 'De VAR moet geen scheidsrechter zijn'

Het systeem moet alleen wel helemaal anders en hij weet ook hoe. We spreken hem over de VAR, zelfbenoemde grootheden in de arbitrage en amateurisme.

Het gezeur over de arbitrage is alleen maar toegenomen dankzij de VAR. Dus afschaffen maar weer?

“Nee, ben je gek! Ik ben een groot voorstander van de VAR, omdat het spel, de uitslagen en de competitie zuiverder worden. Nou ja, zouden kúnnen worden... Het grote probleem is echter, ook in de Spaanse en Engelse competitie, dat er niet de juiste mensen achter de knoppen zitten.”

Maar dat zijn toch gewoon scheidsrechters?

“Ja, en ik vind dus dat de VAR absoluut geen actieve scheidsrechter mag zijn. Daar moet je twee verschillende beroepen van maken. Kijk, als Björn Kuipers volgende week Champions League fluit, mogen ze het weekend daarvoor even proefdraaien in de eredivisie. Dan mag Kevin Blom of Pol van Boekel VAR spelen, maar je denkt toch niet dat zij de boel op scherp zetten als ze daarna drie dagen samen naar Barcelona moeten? Dat werkt gewoon niet. Het grootste probleem is dat er een aantal scheidsrechters heeft geprotesteerd, die voelen zich door de VAR aangetast in hun autoriteit. Dus in plaats van een correctiemiddel, zijn we overgegaan op een camouflagemiddel, waarin de VAR en scheidsrechter elkaar ondersteunen. Dan komt er dus willekeur om de hoek kijken. Een VAR moet geen enkele binding met de scheidsrechter hebben.”

Hoe zou het dan moeten?

“In Nederland gebruiken we ruim dertig scheidsrechters als VAR, dan loopt de interpretatie en het hanteren van de spelregels gierend uit de klauwen. Ik zou werken met een klein groepje specialisten, acht of negen man. Mensen met een uitstekende spelregelkennis én verstand van voetbal. Dat kunnen oud-scheidsrechters zijn, maar ook oud-voetballers of anderen die affiniteit met voetbal hebben. En de VAR moet eindverantwoordelijk zijn, die heeft de meeste informatie. Het moet echt verbeteren, als je naar Match of the Day kijkt, begint Gary Lineker al te lachen als het woord VAR valt.”

De VAR had moeten zorgen voor meer eerlijkheid, maar het onrechtvaardigheidsgevoel is alleen maar toegenomen. Dat is een ontwikkeling die niemand had voorzien.

“Nee, maar dat heeft ook te maken met die ommezwaai, dat een aantal scheidsrechters zich in hun status, in hun zelfbenoemde grootheid, voelt aangetast. Als jij Kuipers bent en je wordt negen keer per jaar naar de kant geroepen door de VAR, door iemand die op de hiërarchische ladder veel lager staat dan jij, moet je je ego opzij kunnen zetten. Dat is voor veel mensen niet makkelijk. Heb je jarenlang je best gedaan om een bepaalde status te verwerven, ga je daar misschien zelf nog in geloven ook, en dan word je zo naar de kant geroepen. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Je leest het in de Panorama van deze week. Of via Blendle natuurlijk. 

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.