Vluchten kan nog steeds (maar je wordt wel gepakt)

Ridouan Taghi, Saïd R., Dino Soerel... Allemaal besloten ze te vluchten en zich schuil te houden voor de autoriteiten. Toch zijn ze allemaal gepakt. Wat doet vluchten met een crimineel? Heeft het zin? En wat is de zwakke schakel?
Taghi was 'zijn eigen cipier'

Ridouan Taghi zou in shock zijn geweest op het moment dat de politie van Dubai op maandagnacht 16 december 2019 met een imposant bewapende eenheid, vijf man sterk, zijn luxe, vrijstaande villa binnenvalt. Hij zou net samen met een vriendin onbekommerd televisie hebben gekeken. Tijdens zijn arrestatie zou hij een compliment aan de Dubaise politiechef hebben gemaakt: “Nadat we de villa waren binnengevallen vertelde hij ons dat onze politie wel de beste moest zijn omdat hij al jaren op de vlucht was.” Ook zou Taghi hebben gezegd dat hij als een gevangene leefde en dat het misschien beter was zo: “Ik was mijn eigen cipier,” zou hij hebben gezegd.

Deze opmerking is misschien wel de kern van wat voortvluchtig zijn betekent. Je bent niet vrij, want je leeft in een zelf gecreëerde gevangenis, of die nou heel luxe is met een zwembad erbij of extreem kil en kaal in de vorm van een kleine grot. Om op die laatste plek door te gaan: een 63-jarige voorvluchtige Chinese mensenhandelaar heeft zeventien jaar lang ondergedoken gezeten in zo’n grot, ergens in de bergen in het zuidwesten van China. Hij leefde al die tijd geheel geïsoleerd en zonder enige communicatie met een medemens. In september 2019 werd hij ontdekt. Inmiddels zit hij weer in de gevangenis waaruit hij in 2002 ontsnapte.

Maar goed, of je als voortvluchtige nu met een lading cash geld onder de bankkussens elke dag je eten, flessen rode wijn en Marlborosigaretten kunt laten aanrukken of plastic flesjes vult met water uit een rivier om te overleven, in beide gevallen moet je supergedisciplineerd zijn. En gedisciplineerd en extreem voorzichtig was Taghi zeker. Om net te doen alsof het huis onbewoond is, leidt hij achter gesloten gordijnen een onzichtbaar leven.

Een van Taghi’s tien hulpen onder wie één vrouw - zorgt voor de dagelijkse boodschappen en het daarbij behorende afval. Dit wordt in principe nooit buiten de deur gezet, maar rechtstreeks in een vuilniswagen of op een vuilnisbelt gedeponeerd. Ondanks die discipline: uitgerekend een vuilniszak voor de deur verraadt de aanwezigheid van Taghi.

Volgens de Nederlandse opsporingsdiensten is hier maar één les uit te trekken: leven onder een andere identiteit of onder meerdere identiteiten kan een tijdje helpen om de wereld te misleiden.

Maar je wordt gepakt – vandaag, morgen of over zeventien jaar.

Het effect van onderduiken

Je vraagt je af wat op de vlucht slaan en onderduiken met een (crimineel) mens doet. Want ooit moeten topcriminelen als Ridouan, Saïd, ‘Noffel’, Dino Soerel en vele anderen zich on top of the world hebben gevoeld, met alle blingbling, status en grote ego’s die bij het criminele leven horen. Ze zullen zich zelfs lang onaantastbaar gewaand hebben. En dan komt er toch een moment, een omslagpunt in een criminele carrière, waarbij onderduiken nog de enige optie wordt om te overleven. Volgens Martin Van Steenbrugge, de oprichter van het Belgische Fast (Fugitive Active Search Team van de federale politie), die twintig jaar lang op veroordeelde criminelen heeft gejaagd, is de zwakke plek van elke misdadiger zijn moeder. “Gevluchte criminelen zoeken eerst hun vrouw of vriendin op. Vrienden geven soms onderdak, maar dat blijft nooit duren.

Als er echt niemand meer over is, is er nog de moeder. Een moeder laat haar kind nooit in de steek, wat er ook gebeurt – zelfs na de gruwelijkste misdaden.”

Benieuwd welke (mislukte) vluchtpogingen er nog meer bekend zijn? Je leest het in de Panorama van deze week, of via Blendle.

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u dat wel? Maak dan gebruik van deze voordeelactie. Ook leuk om (aan uzelf?) cadeau te geven. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2de92877ab7', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws